Сторінки

четвер, 15 квітня 2021 р.

Що читають бібліотекарі. Нові надходження завдяки Українському інституту книги

Памук, Орхан. Рудоволоса жінка / О. Памук; пер. з тур. О. Кульчинський; худож.-оформлювач М.С. Мендор. – Харків: Фоліо, 2020. – 220 с. – (Великий роман). 

Читаючи класика світової літератури, нобелівського лауреата Орхана Памука, я завжди налаштовуюся на неспішне знайомство з турецькою культурою, на неквапливу розповідь про приваби ісламського минулого та спокуси сучасного європейського практицизму. Разом із героями зачаровано занурююсь у насичене життя Стамбула з його емоційними драмами та східними традиціями.

Книга «Рудоволоса жінка» – яскравий приклад роману-притчі, який дає несподіване трактування двом відомим легендам. Історія починається з епіграфа – цитат із трагедії афінського драматурга Софокла про Едіпа та його батька Лая і з національного епосу іранських народів поеми Фірдоусі «Шахнаме». Тож читач відразу розуміє, що головною проблемою роману є взаємостосунки батьків і дітей. Багато літератури присвячено цій вічній темі, але Орхан Памук аналізує глибинний сенс двох різних культур, робить паралелі та змушує замислитися кожного над головними турецькими відмінностями і протиріччями, які розколюють сучасне суспільство на два непримиренних табори.

Читаючи книгу, починаєш думати про невід’ємну роль батька в житті будь-якої людини, про важливість щирості та чесності. Разом із головним героєм згадуєш перше кохання, життєві настанови та сумний досвід втрати віри у людей. На мій погляд, у романі стикаються не тільки дві культури і два світогляди, але й два тимчасових пласти, три покоління і одна фатальна рудоволоса жінка, яка спалахнула у житті головного героя наче полум’я та стала символом його дорослішання і змужніння. Отже, рекомендую прочитати емоційно насичений роман про доленосні зустрічі, метання душі, докори сумління та ефект життєвого бумерангу.

Оксана Шевченко, заступниця директора з внутрішньобібліотечної роботи




Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  

 

Немає коментарів:

Дописати коментар