Сторінки

пʼятницю, 23 квітня 2021 р.

На долоні історії

Агата Крісті: «Я люблю життя…»

Агата Крісті та детектив – це майже синоніми. Однак,  після розлучення, світ побачив шість не менш досконалих психологічних романів авторки.  Так, під іншим псевдонімом, але сповнених  власними переживаннями. Звісно, вона сподівалась знову стати щасливою. І їй це вдалося. 

(Закінчення)


1928 рік. Письменниця з донечкою вирушила на Канарські острови. Подалі від тих місць і подій, що сталися з нею. Але просто так трагедії не забуваються. У той час з під її пера виходять кілька романів, доволі автобіографічних, наповнених коханням, мистецтвом, розлученням і втечею від світу. Так їй легше було пережити гіркий досвід. 

Мері Вестмакотт. Саме так вона підписувалася під останніми творами. Навіть вигадала для неї цілий образ. Це «дівчина з дуже хорошої родини, здається, далека родичка відомого скульптора Річарда Вестмакотта, автора пам’ятника Велінгтону в Гайд-парку. Добре вихована – справжня леді! Загалом непогано пише і, слава Богу, не детективи». Єдиною, хто знав таємницю письменниці, була її донька Розалінда. Вона підправляла рукописи, а також збирала всі публікації про Мері. Лише через 20 років американська журналістка розкрила секрет Агати Крісті.

1930-й. Подорож по Близькому Сходу. Тоді письменниця знаходить свою долю – Макса Маллоуена, археолога, який був молодшим за нашу героїню на 13 років. Вони одружилися через кілька місяців і прожили разом до кінця життя. Обидва полюбляли подорожувати. Багато часу проводили в експедиціях, особливо в Сирії та Іраку. Її це надихало. Дихати й творити. В «Автобіографії» Крісті писала: «Я люблю життя. І ніякий відчай, пекельні муки і нещастя ніколи не примусять мене забути, що просто жити — це велике благо».

Письменниця тоді ж освоїла майстерність фотографа і закарбовувала на плівку усе, що знаходив чоловік. Щоб краще розбиратися в археології, прочитала багато книг з історії давніх часів, почала вивчати вимерлі мови. Більше того, саме Агата вмовила чоловіка розкопати курган, завдяки знахідкам в якому він отримав визнання серед вчених колег. Цей досвід знайшов відображення і в кількох творах.

Протягом Другої світової війни Маллоуен перебував у Каїрі, де працював у військовому відомстві. Крісті залишалася в Лондоні й підробляла волонтером в госпіталі, продовжуючи писати. У 1943 році вона стала бабусею: у доньки Розалінди народився син Метью.

1956-й. Письменниці вручили орден Британської імперії, а в 1971-му присвоїли титул дами-командора. Трьома роками раніше того ж був удостоєний і її чоловік за заслуги в археології. Так сер Макс Маллоуен і Агата Мері Кларисса, леді Маллоуен стали однією з рідкісних пар, що удостоїлися такої високої честі.

Вони працювали до останнього. Навіть після 80-ти наша героїня продовжувала писати. «Завіса» – останній виданий роман за її життя. В ньому розповідалося про завершення «кар'єри» в розслідуванні Еркюля Пуаро.

1976 рік.  Не стало Агати Крісті. Макс Мелловен пережив її лише на два роки, за які, правда, встиг одружитися вдруге з давньою подругою, археологинею Барбарою Паркер. Єдина донька письменниці Розалінда також прожила 85 років і померла в 2004-му.

Та наша героїня продовжує жити: у книгах, що перевидаються, у виставах, що не сходять зі сцен театрів, в екранізаціях і в серцях мільйонів читачів, закоханих у творчість «королеви».


https://neuronews.com.ua/ua/archive/2017/7-8%2891%29/pages-57-62/agata-kristi-rozsliduvannya-z-bagatma-nevidomimi#gsc.tab=0

Бушардо, Югетт. Агата Кристи как она есть [Текст] / Ю. Бушардо. – М. : Радуга, 2001. – 228 с. – (Сквозь призму времени. Биографии). 


Тищенко, Олена (заступник директора КУ "Обласна медична наукова бібліотека"; Запоріжжя). Сестра Міллер: Цікаві факти з біографії Агати Крісті / Олена Тищенко // Зарубіжна література в школах України. – К., 2017. – 7-8. – С. 91-96.


Крісті, Агата. Свідок обвинувачення та інші історії [Текст] : роман, оповідання / А. Крісті ; пер. з англ. Н. Хаєцька ; авт. передм. С. Фелпс. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. – 283 с. – (Класика англійського детективу).




 Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  



 

Немає коментарів:

Дописати коментар