Сторінки

середу, 21 квітня 2021 р.

На долоні історії

Агата Крісті:"В мене сильний характер"

(продовження)

Отже наша героїня на шляху слави. Її почали видавати, з’явився стабільний заробіток. Підростає донечка, чоловік вдома. Що ще потрібно для щастя? Та чи була по-справжньому щаслива Агата Крісті? 


Коли, здавалося б, у житті подружжя Крісті настала найщасливіша пора, у стосунках з’явилося відчутне згасання. 

1926 рік. Тоді померла мати Агати, чоловік зізнався у невірності й попросив розлучення, адже закохався у свою колежанку з гольфу Ненсі Ніл, письменниця самотужки займатися впорядкуванням родинного будинку в Торкі. У її житті, як бачимо, складний період. І от, після сварки, в ніч з 3 на 4 грудня, поцілувавши донечку на ніч, наша героїня зникає на 11 днів. Подія сколихнула весь Лондон! 

Відомо, що вранці машину знайшли в декількох милях від будинку. У ній виявили верхній одяг і прострочені водійські права. Був оголошений загальнонаціональний розшук, у якому взяло участь понад 1 000 поліцейських і 15 000 добровольців. Крісті знайшли в одному з готелів Йоркшира, де вона зареєструвалася під ім'ям Тереза Ніл з Кейптауна. За словами очевидців, вона була розгублена, нічого не пам'ятала і не впізнавала власного чоловіка.

Так, на той момент у нашої героїні вже почалися проблеми з пам’яттю. З «Автобіографії» можна дізнатися, як вона розбирала у повній самотності речі в Ешфілді, працюючи по 11 годин на добу, у голові все плуталося, жінка майже нічого не їла. Часом, схопившись за голову, годинами сиділа, намагаючись зрозуміти, що вона насправді робить. «У мене сильний характер. І я не розуміла, як можна занедужати з горя, клопоту і перевтоми». Інколи вона навіть забувала власне ім’я, пригадуючи замість нього лише імена персонажів книг. «Відчувала себе, як Аліса в Країні Чудес, коли вона притулилася до дерева». А коли через кілька днів Агата не змогла завести автомобіль, це призвело до вираженої істеричної реакції.

Саме тому достовірного пояснення зникнення письменниці немає й досі. Коли її знайшли, адміністрація закладу підтвердила, що вона весь цей час провела у них за грою на піаніно, спа-процедурами й відвідуванням бібліотеки. На всі запитання наша героїня так і не дала жодних відповідей, аргументуючи лише тим, що нічого не пам’ятає. Двоє лікарів діагностували в неї амнезію, викликану травмою голови. Цю версію відразу підхопили журналісти і надалі вона набула статусу офіційної.

Після року з’ясування стосунків, подружжя Крісті розлучилося, згодом стан Агати нормалізувався.

І з цього моменту вона переходить до нової сторінки життя, та про це – у наступній частині.

(Далі буде)

https://neuronews.com.ua/ua/archive/2017/7-8%2891%29/pages-57-62/agata-kristi-rozsliduvannya-z-bagatma-nevidomimi#gsc.tab=0

Бушардо, Югетт. Агата Кристи как она есть [Текст] / Ю. Бушардо. – М. : Радуга, 2001. – 228 с. – (Сквозь призму времени. Биографии). 


Тищенко, Олена (заступник директора КУ "Обласна медична наукова бібліотека"; Запоріжжя). Сестра Міллер: Цікаві факти з біографії Агати Крісті / Олена Тищенко // Зарубіжна література в школах України. – К., 2017. – 7-8. – С. 91-96.


Крісті, Агата. Свідок обвинувачення та інші історії [Текст] : роман, оповідання / А. Крісті ; пер. з англ. Н. Хаєцька ; авт. передм. С. Фелпс. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. – 283 с. – (Класика англійського детективу).




 Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  

 

Немає коментарів:

Дописати коментар