Сторінки

пʼятницю, 16 квітня 2021 р.

На долоні історії

Агата Крісті: "Дароване кохання" (продовження)

«Високий молодик, з копицею хвилястого світлого волосся і злегка кирпатим носом», – так описувала «королева детективів» свого першого чоловіка, льотчика Арчибальда Крісті. Вони зустрілися на одному з балів у Йоркширі, графстві на півночі Англії. Та їхні стосунки були приречені. Детальніше – у рубриці «На долоні історії».

Нашій героїні 20 років. Її мати в очікуванні, коли ж нарешті дочка знайде достойного кавалера і вийде заміж, таким чином поправивши фінансове становище сім’ї. Та Агата відмовляла одному за одним. До того моменту, поки не зустріла майбутнього чоловіка. Він – бідний льотчик, який не мав жодних заощаджень. Вони познайомилися на вечірці. Він запросив її на танець, потім - на другий, третій ... А потім,  як Попелюшка, Агата зникла з балу. Невдовзі  прийняла  пропозицію руки і серця – навіть без благословення матері. 

Проте на їхнє кохання чекало безліч випробувань. Вони то розривали стосунки, то знову відновлювали плани, сповнені щирими почуттями. Заручини тривали півтора року.

«Я відчувала всім серцем безнадію наших сподівань, але не зізнавалася в цьому, – напише пізніше Агата в «Автобіографії». – Арчі, звісно, думав так само, але все ж наполягав, що ми не можемо жити одне без одного, тому маємо залишатися зарученими до того часу, доки доля нам не посміхнеться».

Та настала Перша світова війна. Арчибальд із перших днів війни був мобілізований, а Агата, вихована в кращих аристократичних традиціях Вікторіанської доби, служила медсестрою у військовому шпиталі. Тоді, перед Різдвом, у 1914-му, вони нарешті зіграли весілля. Та разом не були. Лише наприкінці війни він повернувся додому. На той момент наша героїня вже працювала фармацевтом, де отримала знання про різні отрути. Звісно, згодом, цей досвід буде використаний при написанні творів. Але про це пізніше.

От і 1919-й. У сім’ї Крісті народилася донечка Розалінда. Тоді ж майбутня письменниця вперше взялася за перо. Кажуть, що приводом до цього стала суперечка зі старшою сестрою Мадж, яка вже виявила себе як літератор. Агаті хотілося довести, що вона також зможе написати щось гідне. Так був створений перший роман «Загадкова пригода в Стайлзі». Спочатку його відхилили шість видавництв, однак у 1920 році він таки побачив світ тиражом 2000 примірників.

З цього й почалася її письменницька кар’єра.

(Далі буде)

https://neuronews.com.ua/ua/archive/2017/7-8%2891%29/pages-57-62/agata-kristi-rozsliduvannya-z-bagatma-nevidomimi#gsc.tab=0

Бушардо, Югетт. Агата Кристи как она есть [Текст] / Ю. Бушардо. – М. : Радуга, 2001. – 228 с. – (Сквозь призму времени. Биографии). 


Тищенко, Олена (заступник директора КУ "Обласна медична наукова бібліотека"; Запоріжжя). Сестра Міллер: Цікаві факти з біографії Агати Крісті / Олена Тищенко // Зарубіжна література в школах України. – К., 2017. – 7-8. – С. 91-96.


Крісті, Агата. Свідок обвинувачення та інші історії [Текст] : роман, оповідання / А. Крісті ; пер. з англ. Н. Хаєцька ; авт. передм. С. Фелпс. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. – 283 с. – (Класика англійського детективу).

 

Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  

 

Немає коментарів:

Дописати коментар