Сторінки

середу, 14 квітня 2021 р.

Винахідники, віват!

Юна зірка ракетно-космічної галузі

Проєкт «Рідинний ракетний двигун малої тяги LT-3B "Стриж"» від Дніпровського школяра Макара Дробишева вразив суддів на турнірі ракетно-космічних інновацій Star Track 5.

Цей захід щорічно проводиться за підтримки громадської організації «Асоціація Noosphere» і її засновника, доктора економічних наук, міжнародного підприємця і мецената Максима Полякова. Переможці Star Track отримують грошові винагороди, а також можливість провадити свої проєкти на технічній базі Інжинірингової школи Noosphere, заснованої і обладнаної ГО «Асоціація Noosphere» на базі Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Головна мета конкурсу Star Track – популяризувати інженерну освіту в країні і створювати систему для розвитку високотехнологічних студентських стартапів.

Суть роботи юного винахідника полягає в створенні дешевого рідинного ракетного двигуна з можливістю застосування його в освітніх цілях. Крім того, Макар запропонував унікальну гібридну систему охолодження сопла і камери згоряння. За задумом Макара, технологія виготовлення спрощена настільки, що його двигун буде економічно вигідний – він набагато дешевший, ніж існуючі аналоги. Технічні характеристики ще тільки теоретичні: 22 ньютона тяги при нормальному атмосферному тиску, питома імпульс – 1200 метрів в секунду. Такий двигун може використовуватися як рульової двигун малої тяги і на космічних апаратах, і на щаблях ракет, в залежності від маршових двигунів. Крім того, технічні характеристики двигуна в проєкті хлопця трохи занижені через те, що він планується як навчальний, тобто поле для вдосконалення і модернізації величезне. Потрібно тільки працювати. Його ефективність покажуть лише реальні випробування, але до них ще дуже далеко. А поки всі його характеристики повинні бути якісно прораховані.

Макар захоплювався космічною тематикою постійно, але серйозно космічними технологіями почав займатися близько року тому. Макара підштовхнуло до вивчення космічної техніки захоплення читанням книжок з космічної тематики. Він згадує, що ще в дитинстві йому надарували багато різних книг про космос. Читав їх і ось, затягнуло ...Потім сам почав шукати додаткову літературу. Ходив на гуртки з робототехніки в Дніпропетровському обласному центрі науково-технічної творчості та інформаційних технологій учнівської молоді. «Там у нас була своя команда, але коли наш керівник Дмитро Астахов пішов писати докторську, її розформували, і я почав займатися самостійно». Юний винахідник згадує, що у нього з'явився інтерес саме до ракетної техніки, до вузлів і агрегатів ракет-носіїв. Він зрозумів, що, по-перше, для багатьох людей, які цим цікавляться, не вистачає практики. Юний винахідник згадує: «Мені стала цікава ця тематика, захотілося в ній розібратися. Ці дослідження мене затягнули, і я вирішив створити як би навчальний посібник для наймолодших людей, які хочуть стати дійсно фахівцями в цій галузі. Щоб не просто проходити теорію, а на практиці вивчати всі компоненти, агрегати рідинного ракетного двигуна. Я вирішив зробити найпростіший зразок, який дійсно буде робочим екземпляром. Щоб на ньому можна було ефективно проводити навчальний процес і розуміти, як це все працює. Адже в теорії і в книгах – це одне, а коли ти дійсно все сам знайшов, зібрав, сам запустив, подивився, як воно працює, досліджував різні апарати під час роботи, зрозумів закономірності – це ж зовсім інший досвід».

Багатьох батьків цікавить питання, як допомогти своїй дитині визначиться з вибором справи, якою можна захоплюватися все життя. Батько хлопця Сергій Анатолійович згадує, що син завжди ріс допитливим, вічно щось майстрував. «Його не потрібно було піштовхувати, він сам захоплювався. У дитинстві було і ЛЕГО, й інші конструктори, і так потихеньку він відняв у мене на дачі майстерню. У своїй кімнаті постійно чимось гримів, стукав, пиляв. Напевно, в прадіда – Семена Івановича Ушпіка.У нього було три медалі ВДНГ, 10 патентів, працював лекальником на заводі, дуже любив винаходити», – розкрив сімейний секрет Сергій Анатолійович. Як виявилося, він сам починав вчитися на фізико-технічному факультеті університету, але захоплення творчістю згодом перемогло. Батько каже, що вони з дружиною намагалися не заважати Макарові. На 90% – це вкладення сил і енергії самого Макара. «А ми вже допомагали, підштовхували і не заважали».

Макар любить читати переважно технічну літературу. Хоча і зі шкільних предметів не відстає. Він часто бере участь у різних олімпіадах. Але графік у Макара щільний, все розписано.

Макар вважає що космос, – це майбутнє всього людства, тому що рано чи пізно людям доведеться тікати з цієї планети далеко-далеко. Хлопець впевнений, що дослідження космосу – це основне і першорядне завдання.

Тетяна Мищенко, завідувачка патентно-технічного відділу





Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  













 

Немає коментарів:

Дописати коментар