Сторінки

пʼятницю, 9 листопада 2018 р.

На долоні історії

Некрономікон – книга,  якої ніколи не було?.. 
                                                           (закінчення)

Горвард Лавкрафт у 1927 р. написав нарис «Історія і хроніка «Некрономікона», за його словами - псевдо історію про божевільного араба, який нібито написав даний фоліант (читайте про це в перших частинах матеріалу). 
Документ вперше був опублікований після смерті автора, у 1938 році. Рукопис написаний в єдиному варіанті у вигляді листів до К. Е. Сміта – автора «Склепи Йох-Вомбіса», однак, він, в свою чергу, отримав їх лише через 10 років, адже листи переходили з рук в руки інших друзів Лавкрафта.
Завдяки даному нарису, багато хто вважає, що «Некрономікон» - не вигадка, тому з цією книгою пов’язано багато легенд. Одна з них - даний фоліант написаний на шкірі незайманих дівчат їхньою ж кров’ю.
Його багато хто намагався відтворити, видаючи за істинний рукопис, особливо протягом ХХ ст. З’явилось багато таких праць, що претендували на звання оригіналу, наприклад «Некрономікон Сімона» та «Liber Logaeth». Через велику кількість підробок та зацікавленість людей у містичному, виникли прості художні твори, які були оформленні під справжній фоліант. Вчені намагались пов’язати цю вигадку із знаменитою єгипетською «Книгою мертвих» або з тибетською «Бардо Тодол». Але ж вони покликані полегшити перехід мертвих у потойбічний світ, а не для того, щоб допомогти смертним відкрити прохід до Стародавніх чудовиськ.
Тож, що уявляє собою даний документ? Які таємниці вміщує в себе? Істина залишається й досі невідомою. 
Єдине, що очевидно, в ньому описано багато темних секретів Землі та Всесвіту. Книга розповідає про божественні суті, яким поклонялись Давні.
За Некрономіконом, наша планета наділена потужною силою, яку уособлював в собі Ктулху – божество, яке зображується з десятком щупальців.  За легендами, він зараз спить на дні Тихого океану і, якщо чарівник викличе його не в тому місці і не в той час, чудовисько вийде із свого укриття, вразить людство небаченою хворобою від чого ми за дуже короткий строк збожеволіємо та помремо. Міф повістує, що «…сни людей – це думки Ктулху, а наше життя – це його сон. Коли божество прокинеться, ми зникнемо…». 
Також в книзі описані магічні закляття, завдяки яким можна поневолити людські душі та думки, міститься тут і інструкція зі створення психотропної зброї.
На нашу думку, якщо цей документ насправді існує, він не повинен потрапляти у людські руки, не дивлячись на те, що, з іншого боку, - це джерело нескінченної мудрості,  що закликає до пізнання сенсу буття, і той, хто зуміє розшифрувати його, отримає нескінченні знання.
Та все ж – це лише легенда, в яку хтось вірить, а хтось – ні. Але, кожна легенда має краплину правди.



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар