Сторінки

четвер, 22 листопада 2018 р.

На долоні історії

Оскар Уайльд : « Я зовсім не хочу знати, що люди говорять за моєю спиною. Це занадто мені лестить».
(Продовження)

В перші роки творчості, молодик займався поезією та читав лекції з питань мистецтва, з якими подорожує Європою та Америкою, заохочуючи до лав своїх прихильників ще більшу кількість людей. 
У 1881 році світ побачив першу поетичну збірку «Вірші» («Poems»), яку перевидавали п’ять разів по 250 примірників протягом року. До неї увійшли сонети та вірші, присвячені темам політики, релігії, мистецтва та його улюбленій країні – Англії. Збірник завершується сонетом «Тædium Vitæ» («Відраза до життя»), що викликав скандал в Оксфордському дискусійному суспільстві.
Уайльд був не таким як усі, через що його знали в усьому Лондоні. Поет був найбажанішим гостем в кожній родині, і в той же час підпадав під шквал критики. Та молодик з легкістю, яка була підвладна лише йому, сторонився її. Ніщо не заважало естету поринати все глибше у творчість та мистецтво.
З 1887 по 1889 рік Оскар Фінґал О'Флагерті Вілс Уайльд заробляє собі на життя працюючи редактором журналу «Жіночій світ». Високу рецензію, як журналіст та редактор, отримує від  Бернард Шоу.
В тіж роки Вайлд публікує свої розповіді «Кентервільський привид», «Злочин лорда Артура Севіла», «Сфінкс без загадки» та інші, що невдовзі  увійшли до нової збірки. 
В уяві Оскара була велика кількість творів, якими він розважав слухачів, та більшість з них, нажаль, так і не були записані.
У віці 36 років письменник видає основну працю свого життя – єдиний у його творчості роман «Портрет Доріана Грея», який суспільство сприйняло неоднозначно, деякі навіть вважали аморальним.
Твір  вийшов в журналі «Lippincott’s Monthly Magazine». Більше 200 друкованих відгуків припало одразу на долю цього видання та його автора.  Він написав десяток відкритих листів до редакцій британських періодик, намагаючись пояснити людям, що мистецтво не залежить від моралі.
Саме після виходу цього твору у світ, Вайлд прокинувся відомим.
Не гаючи час, він видає збірку теоретичних статей «Задуми» («Intensions») і трактат «Душа людини при соціалізмі». Також Оскар пише французською одноактну драму на біблійський сюжет «Соломія», яку присвятив Сарі Бернар. Опублікована вона була лише через два роки, саме ця п’єса дала поштовх у розвитку мистецтва Декаданс.
У 1894 р. драма була перекладена англійською, а в 1896 р. цей твір був вперше поставлений в театрі Парижу, бо до цього у Великобританії дана постановка потрапила під цензуру і не була представлена публіці.
У 1892 р. написана і поставлена перша комедія – «Віяло леді Уіндермір».
Всю свою неперевершеність як співрозмовника естет виклав у своїх творах «Ідеальний чоловік» та «Як важко бути серйозним», що вийшли з під пера автора у 1895 році.
Газети писали про нього як про кращого драматурга того часу, який використовує у своїй творчості прийом парадоксальності.
Ще з молоду, Оскар був дуже влюбливим, у 27 років познайомився з дочкою ірландського юриста Констанцією Ллойд. Після їх трьох річного бурхливого роману вона, все ж таки, погодилась стати дружиною, на той час майбутнього письменника та драматурга, і , незабаром, народила йому двох синів. Нажаль, через свої нові пристрасті Уайльд починає жити окремо від родини та заводить інші серйозні стосунки, які зіграли злий жарт над життям поета.

Далі буде.



Більше про бібліотеку  тут
Ми в соціальних мережах: Facebook  Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар