Сторінки

понеділок, 21 серпня 2017 р.

Неймовірно, але правда


Напевно багатьом цікаво буде дізнатися, що першим відомим письменником нашого краю була жінка – Олена Андріївна Ган (1814 р.-1842 р.), уроджена Фадєєва, талант якої високо оцінив відомий критик Белінський, а редактор популярного у ті часи журналу “Библиотека для чтения” О. Сенковський назвав її другою Жорж Санд. 
Народилася Олена Ган (Фадєєва) у Ржищеві Київської губернії в багатодітній дворянській родині. Дитинство та юність провела в Катеринославі. 
У 16 років Олена вийшла заміж за капітана Петра Олексійовича Гана, військового, який походив із роду німецьких переселенців.
У 1831 р. у Ганів народилася перша донька Олена (в майбутньому відомий філософ Олена Блаватська), а у 1835 р. — друга донька Віра — майбутня письменниця Желіховська. 
Олена Ган з маленькими дітьми й чоловіком подорожувала Україною. У 1831—1832 рр., потім в 1834—1835 рр. сім'я Ган жила в селі Романкове, потім в 1837—1839  рр. у Кам'янському.
У фондах ДОУНБ ім. Первоучителів слов'янських Кирила і Мефодія зберігається чимало творів О. А. Ган та її відомих доньок – О. Блаватської та В. Желіховської.



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити  книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар