Сторінки

понеділок, 23 січня 2017 р.

Неймовірно, але правда

Є дані, що в 1843 р., після відновлення роботи публічної бібліотеки, фонд її складав 2073 примірників книг та періодичних видань. А серед 43 передплатників з’явилась перша жінка.
Наляканий буржуазними революціями 1848 року в Західній Європі, російський уряд посилив утиски друку, науки, культури. Їх жертвою стала і Катеринославська губернська публічна бібліотека. За багатьма її читачами було встановлено нагляд, що звісно  негативно вплинуло на стан її справ. До того ж соціальний фон не сприяв загальній ситуації, йдеться  про епідемії і неврожай на Катеринославщині наприкінці 40-х років.  Як наслідок, на початку 50-х рр. бібліотека вже не мала ніяких коштів на придбання нової літератури і втратила головне джерело засобів існування – передплатників… До того ж заклад заборгував петербурзькому купцю Андрію Іванову більш ніж 100 карбованців сріблом, за вже отримані книжки та журнали. 
У 1851 році, за розпорядженням губернатора, бібліотека була закрита з огляду на небезпеку поширення з європейських країнах антикріпосницьких і визвольних ідей,  а фонд у кількості 2870 томів зв’язано і перевезено в підвали будинку губернатора.



Ми в соціальних мережах:  Vkontakte Facebook  Twitter


Немає коментарів:

Дописати коментар