Сторінки

середа, 31 липня 2024 р.

Що читають бібліотекарі

Дашвар Люко. ПокКров: роман / Л. Дашвар. – Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2017. – 384 с.

 

В основі сюжету твору Люко Дашвар «ПоКров» – доля семи колін нащадків багатого хорунжого Яреми Дороша, який згрішив, закохавшись у юну Перпетую, і помер, встигши тільки відіслати кохану із синочком до далекого Катеринослава.
Ображена дружина, спадкова шляхтянка, проклинає рід Дорошів, сподіваючись, що щастя та продовження в нащадках матиме лише гілка її сина, законного спадкоємця. Однак, Перпетуя, котру життя закидає з Чернігівщини аж до Канади, вирішує інакше: зібрану ціною тяжких нестатків скриню із золотом вона заповідає нащадкам обох гілок роду Яреми за умови, що обидві гілки не зіллються в одну.
Останні дні листопада 2013-го, країну лихоманить. Мар’яна не звертає уваги на це – усі її думки лише про чоловіка, який насправді не вартий сліз. Зустріч із дивним хлопцем Ярком змінює все. «Ти моя жінка», – сказав він. І від того стало так солодко...
Та тепер не час насолоджуватися життям. Дівчина опиняється у вирі подій: чергування на Майдані, зникнення коханого, пошуки нащадків козака Дороша – спадкоємців величезного статку...
Звідки ж Мар’яні знати, що чекає на того нащадка. Предки заповіли йому не лише скарб, а й родинне прокляття... А ще – вибороти право на любов, яка одна і є скарбом і заповітом предків.

Наталя Ярута, провідна бібліотекарка патентно-технічного відділу



Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут


 

 

вівторок, 30 липня 2024 р.

Що читають бібліотекарі

Прокопенко Володимир Миколайлвич. Подаруй усмішку світу: лірика, гумор, переклади, проза / Володимир Прокопенко.– Павлоград: Арт Синтез-Т, 2020.– 100 с.

 

Твори Володимира Миколайовича, дивосвітівця з Тернівки, не відірвані від життя, пройняті теплотою, іноді легким смутком і надією на краще майбутнє. А це так потрібно для кожної людини нашої країни в такі тяжкі часи. Я вражена атмосферою цієї збірки, почуттями, які автор заклав сюди, і  взагалі кожним рядком поезій.  Для мене було дуже великим задоволенням читати цю книгу, адже її можна назвати своєрідним «відпочинком для душі».

Наталя Ярута, провідна бібліотекарка патентно-технічного відділу




Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут


 

 

понеділок, 29 липня 2024 р.

Територія особистості

Тіна Тернер. Танець життя
(завершення)

 
Ервіна Баха вона вперше зустріла в аеропорту Дюссельдорфа, вірніше, він зустрів її. Менеджер співачки попросить Ервіна відвезти її до готелю.
«Він тоді був молодший… йому було тридцять… симпатичне обличчя… я подумала, звідти ти взявся такий. Він насправді був красунчик, в мене серце забилося, руки тряслися…».
Йому подобалось відчувати її поруч, він зовсім не нервувався в присутності зіркової підопічної. Дізнавшись, що подобається їй, одразу приїхав до Еншвіла. Тіні він здавався незвичним, якимось затишним, скромним...
«Мені потрібна була любов, мені потрібно було любити когось… ми одружились через 27 років після першої зустрічі… це кохання…». З`ясувалось, що з її твердження «Who needs a heart, when a heart can be broken?» є кому посперечатись. Чуємо від Ервіна: «…ми обидва так допомагаємо один одному… це як удар струму він й досі є, навіть коли я не з нею дві-три години… я це відчуваю… це відчуття досі зі мною… в моєму серці і мені від цього так тепло…». Вони будуть разом майже сорок років.
Ненависть до Айка зникла, вона зрозуміла, що він був просто хворою людиною та, по-суті, допоміг їй почати знову, досягти успіху, зустріти справжнє кохання. «Можливо добре, що я його зустріла… не знаю… боляче згадувати ті часи, але в якийсь момент починаєш прощати… прощати означає відпускати… не триматися за образи, бо страждаєш від цього лише ти… і страждаєш, не пробачивши, бо думаєш про це знову і знову… а навіщо?...».
Під час світового турне 1988 року шоу в Ріо-де-Жанейро з альбомом Break Every Rule Тернер потрапила до Книги рекордів Гіннесса як співачка, яка мала найбільшу аудиторію, як сольна виконавиця, на концерти якої було придбано 180 000 квитків, перевершивши рекорд Френка Сінатри 1980 року.
Вона входить до списку «100 найбільших артистів усіх часів» за версією журналу Rolling Stone, посідаючи 63-тє місце. Одна з небагатьох, хто двічі внесений до Зали слави рок-н-ролу: у 1991 році як частина дуету з Айком Тернером, у 2021 – як сольна співачка.
Тіна Тернер була володаркою восьми премій «Греммі». Свою першу «Греммі» отримала разом із Айком Тернером у 1971 році за «Proud Mary», а першу за сольну роботу – в 1985 році за «What’s Love Got To With It». Вона була удостоєна двох премій MTV Music Awards, зірок в Алеї слави Голлівуду, премії в номінаціях «Легенда» World Music Awards і безлічі інших нагород. За всі ці роки співачка продала 180 мільйонів екземплярів платівок і дисків  по всьому світу.
На початку 2000-х вона поступово відійшла від активного світського життя та оголосила про завершення кар'єри. Тіна відмовилась від американського громадянства, бо не хотіла згадок про тяжке дитинство, расову сегрегацію, непростий перший період. З Ервіном Бахом, за якого вона вийшла заміж у 2013 році, вона оселяється у Швейцарії. Запуск шоу  «ТІНА: М'юзикл Тіни Тернер» у 2018 році став свідченням, що нічого не завершено і її чекають та люблять. Тріумф енергії, таланту, життя.
У 2020 році співачка взяла участь у документальному фільмі «Тіна», який відверто розповідає про її життя. Вона хотіла прояснити свою історію остаточно, щоб не було чого приховувати. Це був її спосіб попрощатися з шанувальниками й остаточний кінець життя. Що вона пережила в останні роки, як зазначає сама: «дев`яти життів не вистачить, щоб пережити все це…». Вона прощалася з прихильниками та близькими так само гідно, як жила.
Тіна Тернер пішла з життя 24 травня 2023 року у віці 83 років у Швейцарії. «Libération», «Le Figaro», «Le Parisien» виходять із сумними заголовками. Колеги називають її жінкою-воїном, чудовою подругою, талановитою артисткою, незамінною, неймовірною, яка проклала шлях колежанкам в рок-музиці й темношкірим, і білим, найвеличнішою артисткою всіх часів, іконою соула і ритм-блюзу, безсмертною. Згадають її іскрометне повернення в 2009, коли в 2000 здавалось, що все завершено. Але її поява на шпильках і неповторний танець вдовж рампи, яскраво та переконливо довів інше.
Організатор турів співачки Джекі Ломбар згадає 1999-й, Версаль, трибуну біля Швейцарського ставка. Злива, земля просила, vip-персони стояли у багнюці, а Тіна все ще хотіла співати під дощем перед спорожнілою трибуною.
У кожному рядку прощальних публікацій звучатиме цитата з її хіта «Tina Turner The Best», платівки з яким розійшлися в 1988 шестимільйонним тиражем.
Вам знайоме відчуття, коли опиняєшся на гребені хвилі високо-високо, і лише від тебе залежить чи втримаєшся, чи впадеш? Тіна це довела стовідсотково.
Її переповнювала всеохоплююча любов до сцени, публіки, музики, свободи. Це була  її constans. 
   Частинку себе по всьому світові їй подарували мільйони  людей. Поруч із особистим щастям це теж було довгоочікуваним щирим  коханням від свідків танцю життя. Танцю на ім`я Тіна Тернер.

Олена Ємельянова

 

Фото: https://revistamomentos.co/tag/anna-mae-bullock-nombre-de-pila-de-tina-turner/
 
Джерела:
https://knizhnik.org/tina-terner/moja-istorija-ljubvi/1
https://www.terve.fi/artikkelit/tina-turner
https://michaelcavacini.com/2023/05/24/remembering-tina-turner-the-queen-of-rock-roll/
https://www.mundoclasico.com/articulo/39261/El-reino-de-Anna-Mae-Bullock-Tina-Tuner-1939-2023#google_vignette
https://e-maribor.si/umrla-tina-turner-anna-mae-bullock/


Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 


 

пʼятниця, 26 липня 2024 р.

Територія особистості

Тіна Тернер. Танець життя
(продовження)

Питання про Айка не припинялись, і Тіні було потрібно позбавитись цих асоціацій. Єдиним бажанням було довести, що Тіна й Айк разом – не є  чимось добрим, тим більше не є любовю.
Ніхто й дійсно не знав достеменно цієї історії та того, крізь що їй довелося пройти. Більше того, ніхто не передбачав, що історія її повернення може стати в подальшому справжньою легендою.  
Виявилось, що її життя з Айком є знайомим для багатьох жінок, але ніхто до неї не казав про фізичне, сексуальне та домашнє насилля. Людям сподобалось співчувати.
У кар`єрі взявся допомагати Дж. Картер, хоча зауважував: «Колишня зірка – це завжди небезпека, – так я сприймав Тіну». Вони спробували вісім або десять треків, але так і не визначились, не вистачало загальної цілісності хоча ніби все було добре. До того ж в компанії Capitol Records сталась зміна керівництва, переглядаючи списки артистів, вони категорично відмовлялись працювати з Тіною, ображали її. Домовитись вдалося, але підтримки ніякої Records  надавати не обіцяла.
Отже п`ятий сольний альбом Тернер записувався дуже тяжко, але саме з ним 45-річна співачка повернулась і це було найбільш неймовірним камбеком в історії американської музики. В усякому разі так писали критики. «Private Dancer» – вийшов 23 травня 1984 року  і став першим альбомом Тіни Тернер лейбла Capitol Records.
«Іноді я фантазую про те, що би могло бути з цим крутим альбомом, якщо б йому дали іншу назву, і він би був без фото… Альбом не випускали дуже довго. Але я не переймалась…».
Вона завжди вірила в те, що все буде добре, бо продовжувати інакше не мало сенсу.
Отже, лише рок. Саме тому її було вирішено рекламувати в Англії. В Лондоні вона почувалася дуже комфортно і могла б прожити там все життя, тим більше в Америці друзів у неї не було, а сини виросли.
«Я пішла далі мені було потрібно скласти моє нове життя…».
Нова техніка продюсування, новий звук, нові люди. Вацлав Террі Бріттон запропонує їй співати ніби пошепки, альбом Break Every Rule було записано в студії за два тижні. 20 мільйонів копій, перші рядки чартів у світі. Всі призи та перемоги вона присвячувала Роджеру Девісу й організаторці турів Джекі Ломбар. Це було ніби й не повернення, а справжнісінький дебют.
Аншлаги, черги за квитками з ночі, турне з альбомом, 230 шоу за півтора роки. П`ятдесятирічна жінка виступала на переповнених ущерть стадіонах по всій Європі, з аудиторією від 15 до 60 років.
«Коли я на сцені й переді мною 20 тисяч глядачів, розумію, що все, що зі мною сталось, того варте. Це магія, коли стоїш на сцені й тобі віддають любов тисячі людей». На концерті в Ріо, любов їй віддавали майже 200 тисяч глядачів.
Вони не зупинялись, грали й в маленьких залах, клубах, виступали на телебаченні.
Оскільки тема її чоловіка, продовжувала спливати, було вирішено написати книгу та зняти стрічку. Книга «Історія мого кохання» увійшла в десятку бестселерів за версією Time.
«Твої найгірші моменти, виявляється, надихають… я отримала тисячі, десятки тисяч листів від жінок. Рани настільки глибокі, що я постійно повертаюсь в ті часи, але якщо їх торкатись, вони продовжують стікати кровю».
Невдовзі почнеться справжня історія любові для жінки, яка, дивлячись на себе в дзеркало без make up, і гадки не мала про справжні романи, що мають продовження. Яка до цього вважала, що приречена жити без особистого. І, яка ніколи не жертвувала сердечним щастям заради музичного Олімпу.
«Я дівчина з бавовняних полів, яка витягнула себе самотужки, ніхто не навчав. Я питаю себе, як ти можеш заслуговувати добру родину, коли ти пережила стільки провалів і помилок, але я хочу більшого, просто хочу більшого… я хочу чоловіка, який скаже мені: «Я тебе не розчарую …я тебе підтримаю завжди» …я витримаю, я почекаю… це прийде тоді, коли я на це заслуговуватиму».
Вона не помилилась. Це прийшло саме в ту мить.

Олена Ємельянова

Далі буде.

 

 

Джерела:

https://knizhnik.org/tina-terner/moja-istorija-ljubvi/1

https://www.terve.fi/artikkelit/tina-turner

https://michaelcavacini.com/2023/05/24/remembering-tina-turner-the-queen-of-rock-roll/

https://www.mundoclasico.com/articulo/39261/El-reino-de-Anna-Mae-Bullock-Tina-Tuner-1939-2023#google_vignette

https://e-maribor.si/umrla-tina-turner-anna-mae-bullock/



Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 

четвер, 25 липня 2024 р.

Що читають бібліотекарі

Гуменюк Надія. Енна. Дорога до себе / Н. П. Гуменюк. – Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2023. – 366 с.

 Надія Гуменюк – відома українська письменниця, що працює у жанрах поезії, художньої прози – як дорослої, так і дитячої – а до того ж журналістики і публіцистики, є членкинею Національної спілки письменників України, а також лауреаткою багатьох престижних літературних премій.
Серед її нових робіт на світ вийшла покет-книга «Енна. Дорога до себе». Надія Гуменюк написала пронизливий драматичний твір, в якому фантазії та паралельна реальність органічно переплітаються зі загадковим минулим. Роман із перших сторінок вразив мене внутрішньою сюжетною боротьбою. Це – розповідь про дівчину, яка мимоволі стала піддослідним «матеріалом» химерного лікаря-науковця.
«Енна. Дорога до себе» – це глибока філософська сповідь про дві сторони душі кожного з нас. Іноді ми хочемо розпочати все з чистого аркуша, витискуючи з пам’яті неприємні спогади та зосереджуючись на кращих сподіваннях. Чи є це остаточно правильним рішенням? Шлейф минулого все одно тягнеться за нами слідом і відбивається на нашій подальшій долі.
Енна, головна героїня, – молода дівчина, чиє життя от-от починає розкриватися повнотою юнацької енергії. Майбутнє нуртує яскравими перспективами. Здавалося б, до цього майбутнього тільки рукою подати, – й історія Енни була б такою, про яку могли зняти черговий голлівудський фільм і якій позаздрили б мільйони. Шалене кохання, улюблена справа, маленькі пригоди і невичерпна удача. Проте цій оповіді судилося стати видатною зовсім з інших причин. Енна потрапляє в автомобільну катастрофу, в якій їй вдається вціліти. От тільки життя дівчини вже ніколи не зможе повернутися назад: діагноз – посттравматична амнезія. Так обертається проти героїні її ж удача. Тепер вона вчилася жити по-новому, у повністю незнайомому і чужому світі, серед оточення, до якого не відчувала жодних емоцій. В її душі залишилися лише страх перед майбутнім і відчай. Лише у снах головна героїня книги пригадувала уривки свого минулого.
Роман Надії Гуменюк зворушує магізмом протистоянь. Йдеться і про боротьбу головної героїні за своє спокійне минуле життя, і про вміння долати ворожі замисли власних недругів.
Випадок Енни вчить, що ворог може підступно ховатися в особі того, кому змушений довіряти навіть більше, ніж самому собі, – у лікареві. Навіщо йому здалося і без того покалічене життя нещасної дівчини? Який його жорстокий план і яку лукаву підлість він готує для своєї пацієнтки? Доля дає їй шанс зібрати свою пам’ять по шматочках, мов розгублені пазли. І знайти справжню себе.
Дуже цікаве закінчення роману. Енна завмерла перед порогом своєї хати і вважає, що вона недаремно сюди приїхала: «Адже це моя хата! Вона – перша і остання ланка в тому складному колі, яке зробило моє життя. Без повернення до неї щось важливе так й не відбулося, не вийшло, не склалося. Тепер можна рухатися далі».
Цей роман буде цікаво читати тим, хто скучив за пригодницькими й динамічними сюжетами з витонченим психологізмом, візерунками життєвих доль, цілим феєрверком інтриг та особистих таємниць.

Тетяна Мищенко, завідувачка патентно технічного відділу



Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут


 

середа, 24 липня 2024 р.

Територія особистості

 Тіна Тернер. Танець життя
(продовження)

 

Адвокат дістав їй квиток, і вона сховалась від Айка в Лос-Анжелесі. «Все моє життя було настільки мені не властивим, що я не хотіла, щоб всі про це знали. В ньому не було щастя. Можливо іноді, але поганого було більше ніж гарного. Я не хочу про це згадувати. Хто полюбляє носити стару одежу? – Так само і спогади лишають в минулому, не хочуть про них говорити. Але настає час, коли про них доводиться розповідати….». Тіна неодноразово наголошувала саме на цієї позиції. Після інтерв`ю «Pеople» їй здавалось, що додати більше нічого, але ця тема буде переслідувати її все життя. Стане прозрінням і спасінням для багатьох жінок, для неї ж особисто – миттю великого прощення, але запізнілою.
Вона пішла, лишивши Айкові все майно. Розлучення стане швидким. Єдине, що вирішила забрати – сценічне ім`я, яке стане її особистим бізнесом. Айк погодився. А ще вона забрала своє  бажання стати першою темношкірою рок-виконавицею для того, щоб збирати повні зали та багатотисячні стадіони.
Її перші сольні платівки не містили хітів, і протягом восьми років вона безперервно гастролювала, щоб розплатитися з боргами. Безліч концертів і шоу, іноді расова дискримінація у відповідь на сольні виступи. «Життя триває – це була моя мантра, хоча на той час я й не знала, що таке мантра».
Вегас, міжнародні зїзди McDonald's, будь-які телевізійні шоу. Тіна розрахувалась за відміну концертів і забезпечувала дітей. Айк від усього відсторонився. Спочатку її сприйматимуть лише, як тінь чоловіка, це було нестерпно, складно та боляче. Виникало відчуття, що вона просто топчеться на місці, побоюючись лишитись у Лас-Вегасі назавжди. «Я готова була йти далі і нібито все складалось непогано, але можна було краще. Таке питання: «Хто все це організовуватиме?». Саме тоді з`явився Роджер.
Роджер Девіс – австралійський продюсер, якій відкриє світові іншу Тіну та всупереч королям шоу-бізу, ментальності сприйняття, невдачам, буде вперто доводити її незамінність. Під час роботи із Олівією Ньютон Джон, з`явилась ідея, що для телепрограми «Голлівудські ночі» в декількох піснях Олівію повинні підтримати сильні співачки, в тому числі й Тіна Тернер. Тіна згадує свою першу розмову з Роджером, який поглянув на неї так, немов з`ясовував: «Скільки їй років та що з нею робити». Тернер зазначила, що їй потрібен лише менеджер і робота, бо вона розгублена. Девіс забажав подивитися, що вона вміє. Тернер на той час відкривала всі шоу Сан-Франциско. Роджер не розумів, як можливо співати, коли публіка їсть, все було, як кабаре, де звучало багато кавер-версій. Почувши перше шоу, він не дуже зрадів, бо не розумів, шо можна робити з таким матеріалом. Але, коли почалося шоу друге, і він побачив, як Тіна працює із публікою, думка була єдина: «Нічого собі, який крутий живий виступ!.. Розумієте, так буває, коли бачиш виконавця й щось тебе в ньому заворожує. Зі мною сталося теж саме…».
Тіна озвучила Роджеру мрію про бажання стати першою чорношкірою рок-н-рольною співачкою та виступати на великих концертах, як Джагер зі своєю групою The Rolling Stones. До речі, танцювати Міккі навчить саме вона, а що стосується поп-матеріалу, в її виконанні він звучатимеме не менш досконало, немов просвітлений зсередини мудрістю життя та кришталевою гармонією музики.
Продюсер прийняв її бажання до уваги та пообіцяв допомогти, але на той час і гадки не мав, що в них вийде. До того ж, ще жодна жінка, яка співала рок-н-рол, не заповнювала стадіони. Проблема Тіни, коли вона пішла від Айка, полягала в тому, що вона лишилась сама, просто Тіна Тернер, але хто вона є? Очима обивателя – старша за будь-яку зірку середнього віку, крапка.
Для початку Девіс вирішив змінити її імідж та записати платівку, щоб ніхто не вважав її звичайною співачкою з кабаре. А ще запропонував зробити щось інакше на кшталт рок-шоу. Тіна сприйняла зміни повністю.
Почала вона з волосся, яке вкоротила. Перевтілення виявилось разючим, потім одяг: вона дістала всі свої міні сукні та пішла працювати.
Найняли молоду групу, коштів не було, як вони виглядатимуть, вирішувала Тіна, запропонувавши одягнути музикантів в чорні карате-кімоно. Учасникам не сподобалось, але продюсер зазначив, що в кожного буде різнокольоровий ремінь. Вигляд у них був дещо біднуватий та пошарпаний, але це ж і є рок-н-ролл. Тіна Тернер створювалась заново, змінювала світ та його віддзеркалення в собі.
«Я стала сама вирішувати, як мені виступати, стала сама собі господинею. Так ми змінили шоу. Відгуки були чудові, все йшло відмінно й ми стали домовлятись про запис».


Олена Ємельянова

 

«Я ніколи не відчувала себе коханою, тож вирішила, що це неважливо. Важливо, але не для мене. Напевно, я збудувала свого роду щит. Я казала собі: «Якщо ви не любите мене, нічого страшного, я обійдусь і без цього. Життя продовжується».
 
«Я стала набагато сильнішою, виростила дітей та пережила тяжкі часи. Зараз я щасливіша, ніж колись могла собі уявити».
 
«Я народилася 26 листопада 1939 року, і в цей момент Анна Мей Баллок вступила на шлях боротьби. З тих пір мені довелося боротися з поганою кармою. Як це – бути небажаною дитиною? Як самій дитині відчувати це? І як це дитя стає вище всіх ударів долі?».
 
«Якщо ви дбаєте про себе, неважливо, скільки вам років – 40, 60 або 70, ви завжди матимете добрий вигляд».
 
«I have a simple, childlike view of life, and I want to keep it. That’s why I never got into that Beverly Hills world. So many pretentious people. They just aren’t real».
 
«I am strong. I lived through a divorce, separation from my family. I never let it break me down. I’m not an alcoholic. I’ve never smoked, I’ve never done drugs. I’ve floated through the disaster of my past clean. I arrived here undamaged».

 

Джерела:

https://knizhnik.org/tina-terner/moja-istorija-ljubvi/1

https://www.terve.fi/artikkelit/tina-turner

https://michaelcavacini.com/2023/05/24/remembering-tina-turner-the-queen-of-rock-roll/

https://www.mundoclasico.com/articulo/39261/El-reino-de-Anna-Mae-Bullock-Tina-Tuner-1939-2023#google_vignette

https://e-maribor.si/umrla-tina-turner-anna-mae-bullock/

Фото https://www.nwpb.org/2021/05/01/how-racism-pushed-tina-turner-and-other-black-women-artists-out-of-america/



Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут