Сторінки

четвер, 7 липня 2022 р.

Що читають бібліотекарі. Нові надходження завдяки Українському інституту книги

Капранови Брати. Рута [Текст] : роман / Капранови Брати.. – Київ: Нора-Друк, 2020. – 224 с. – (День Європи).

Щойно дочитала роман «Рута» Братів Капранових. Їхня нова книга, як завжди, стала  для мене приємним відкриттям. Хочу поділитися своїми враженнями про прочитане. Це – зворушливий роман-пам'ять. Книга, яка правдиво розповідає про український і литовський Майдани. Ідея роману, на мій погляд, це любов, яка допомагає вистояти у будь якій ситуації. Роман дає відповідь на питання: що може допомогти у скрутній ситуації? Тільки любов. Вона надає сили для боротьби та рятує від зневіри. А іноді навіть творить чудеса.

Автори майстерно володіють словом і виплітають цікаві сюжети. Події описуються і теперішні, й минулі. Герой роману Андрій Литвин, у далекому 1991-му киянин, служив у Вільнюсі та брав участь у штурмі Телецентру як радянський солдат. У 2014-му він знову став учасником революційних подій, але тепер уже як захисник української незалежності. І на відміну від товаришів він не лізе у сутички з силовиками – адже сам колись був у їхній ролі. Проте все змінюється у мить, коли пропадає зв’язок із дочкою Рутою, яка працює в бібліотеці Майдану. Український Дім захоплюють «беркутівці», й Андрій вирушає на пошуки дочки у всіх найгарячіших точках спекотної ночі з 18 на 19 лютого 2014 року.

Разом зі жменькою майданівців він захищає барикади, водночас розшукуючи дочку, коли раптом його дістає минуле – Вільнюс 91-го і литовська студентка Рута, в яку він, сержант Литвин колись був закоханий…

Рекомендую до читання цей роман усім, для кого цікава історія українських сучасних подій.

Тетяна Мищенко, завідувачка патентно технічного відділу






 Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  

 

Немає коментарів:

Дописати коментар