Сторінки

пʼятницю, 29 липня 2022 р.

На долоні історії

 Іван Багряний. Обдарований щедрою силою й талантом (продовження)

«Ні фальшивим богам»


Фронт посувався на захід. Утікаючи, вороги не тільки грабували Україну, а й вивозили її працьовитих людей на каторжні роботи до Німеччини. За однією з версій, Іван Багряний потрапив до Німеччини як остарбайтер, за іншою – письменник емігрував спочатку до Словаччини, Угорщини, потім до Австрії, а вже звідти до Баварії, де розташовувалися табори для переміщених осіб. У Європі митець був ініціатором створення восени 1945 року Мистецького Українського Руху. Він пише статі на літературні та культурні теми, є співавтором збірника сатири «Буря в Мурі» 1947 року. Після Другої світової війни чекісти переконували біженців повернутися назад до СРСР, але, випробувавши «гуманність» радянської системи на собі, Багряний добре розумів, що чекає на нього після повернення.

Щоб застерегти біженців від помилки повернутися в радянську країну, митець в Аугсбурзькому таборі для переміщених осіб за одну ніч написав памфлет «Чому я не хочу вертатися до СРСР?», який врятував життя тисячам знедолених українців, а світові пояснив, чому емігранти, не скоївши жодного злочину, не можуть жити на своїй землі. Перекладений багатьма європейськими мовами, цей публіцистичний виступ став міжнародно-визнаним документом, який обговорювався в ООН. Автор уперше сказав уголос про сталінський геноцид проти України, про справжній зміст колективізацій, про голодомор 1933 року, про знищення української інтелігенції, Розстріляне Відродження та криваву каральну машину ДПУ НКВС.

У 1946 році виходить збірка поезій «Золотий бумеранг», куди увійшли твори 1926–1946 років, які раніше не друкувалися. Назву книзі дала поема «Золотий бумеранг», написана автором у 1932 році в камері-одиночці Харківської тюрми. У збірці вперше було надруковано поему «Гуляй-поле», у якій жахлива картина буття на землі, спотворена війнами, водночас у поемі наголошено, що люди схаменуться і переможуть зло.

Протягом усього життя Іван Багряний вів активну громадську та політичну діяльність. Письменник добре розумів становище сотень тисяч вимушених емігрантів, які перебували в тимчасових таборах для беженців переважно в Німеччині, без засобів для існування, без упевненості в завтрашньому дні. Потрібно було створювати організації, які об’єднували людей, допомагали їм вистояти. Тому в 1948 році разом із Григорієм Костюком та іншими він організовує Українську революційно-демократичну партію, керівництво якою здійснює до останніх днів свого життя. У цей період Іван Багряний написав багато статей, звернень, памфлетів, за різними даними більше двохсот, що друкувалися переважно в «Українських вістях» – газеті, яку він започаткував і довгий час редагував у Новому Ульмі в Німеччині та в журналі «Наші позиції». Ці періодичні видання ставили за мету досягнення незалежності й демократії в Україні за допомогою сил еміграції, а також спираючись на активних національно свідомих громадян.

Далі буде... 

Джерела:

Багряний Іван. Листування. 1946–1963 [Текст] / Багряний Іван; Упорядн. О. Коновал. – Київ : Смолоскип. Т. 2. – 2002. – 554 с.

Багряний, Іван. Тигролови [Текст] : роман / І. Багряний. – Рівне : Волинські обереги, 2006. – 320 с

Багряний, Іван. Публіцистика [Текст] : доповіді, статті, памфлети, рефлексії, есе / І. Багряний ; Упоряд. О. Коновал. – 2-ге вид. – Київ : Смолоскип, 2006. – 856 с.

Багряний, Іван. Скелька [Текст] : поеми / І. Багряний. – Харків : Важпромавтоматика. – [Б. м.] : Формат, 2008. – 288 с.

Багряний, Іван. Вибрані твори [Текст] / І. Багряний. – Київ : Книга, 2007. – 368 с.

Багряний, Іван Павлович. Вірю!. [Текст] : хрестоматія / Іван Павлович Багряний; Упорядн. В. Усань. – 2-ге вид. – Харків ; Чікаго : [б. в.], 2001. – 543 с.

Багряний, Іван Павлович. Ганебне проголошення [Текст] / І. Багряний. – [Б. м.] : Новий Ульм, 1960. – 16 с.

Багряний, Іван Павлович. Чи розламає нас ворог? [Текст] / І. Багряний. – [Б. м. : б. и.], 1952. – 23 с.

Багряний, Іван Павлович. Сад Гетсиманський [Текст] : роман / Багряний Iван ; Передм. О.С. Гаврильченка, А.П. Коваленка. – Київ : Дніпро, 1992. – 528 с.

Багряний, Іван Павлович. Вiдповiдь людоловам [Текст] / І.П. Багряний. – Торонто : [б. в.], 1956.

Багряний, Іван Павлович. Огненне коло [Текст] / І.П. Багряний. – Торонто : [б. в.], 1953.

Багряний, Іван Павлович. Людина біжить над прірвою [Текст] / І. Багряний. – Київ : Школа, 2009. – 320 с.

Войчишин, Юлія. Іван Багряний [Текст] : літ.-бібліогр. студія / Ю. Войчишин; вступне слово К. Біди. – Вінніпег : [б. в.], 1968. – 86 с. – (Література ; ч. 10).

Слабошпицький, Михайло Федотович. 25 українських поетів на вигнанні [Текст] / М. Слабошпицький. – Київ : Ярославів Вал : Журн. «Київ», 2012. – 716 с.

Шугай, Олександер. Іван Багряний: нове й маловідоме [Текст] : [в 2 кн.] : есеї, документи, листи, спогади, нотатки, факти. Кн. 1 / О. Шугай; ред. Н. Шугай; авт. передм. І. Дзюба. – Київ : Смолоскип, 2013. – 955, [3] с. : фото.




Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут 

Немає коментарів:

Дописати коментар