Сторінки

вівторок, 19 липня 2022 р.

На долоні історії

 Іван Багряний. Обдарований щедрою силою й талантом

Шлях родини

Письменник завжди мріяв про той час, «коли тоталітарна кривава більшовистська система буде знесена», а Україна стане вільною демократичною державою, і тоді він разом із мільйонами українців повернеться на Батьківщину з-за кордону. Перейшовши у вічність на 56-му році життя, Іван Багряний повернувся в Україну на початку 90-х років минулого сторіччя своїми творами.

Іван Павлович Багряний, справжнє прізвище Лозов'яга, народився 2 жовтня 1906 року. Мати майбутнього письменника Євдокія Іванівна Кривуша походила із заможного селянського роду, який потрапив в жорстокі жорна сталінських репресій.

Багатодітна сім'я Лозов'яг, у якій з восьми дітей вижило тільки четверо, жила бідно, особливо після революції. Першим серйозним випробуванням хлопчика стало навчання в церковнопарафіяльній школі, де вчителі за те, що він розмовляв українською мовою, називали його «мазепинцем». Проте, це не зломило хлопця, а зробило його ще більш стійким і наполегливим. В одному листі до друзів він писав: «Я почав писати вірші в другому класі церковно-приходської школи, восьмирічним хлоп'ям. Це було завзяте змагання з вчителями, під впливом байок Глібова та «Катерини» Шевченка, які я дістав нелегально. Три роки пізніше чи чотири, у вищій початковій школі я вже був редактором шкільного журналу «Надія», що виходив в українській мові».

Після закінчення церковнопарафіяльної школи у 1914 році юнак навчався у вищій початковій, згодом в Охтирській ремісничій, а також набував фаху муляра та гончара. Під час навчання у Краснопільській художньо-керамічній профшколі, де Багряний був засновником і редактором шкільного журналу «До світла», жилося дуже тяжко, адже, як сам згадував, уже з десятирічного віку змушений був самостійно заробляти на хліб.

Дитячі роки майбутнього письменника були тісно пов’язані  з родиною матері, яка проживала в селищі Куземин. До кінця своїх днів Багряний не міг забути жахливої трагедії, яка сталася на пасіці його діда. Хлопець став свідком кривавої розправи чекістів і членів так званого більшовицького «істреботряду» над його одноруким 92-річним дідом-пасічником і дядьком. Їх замордували на очах в онуків: «довго штрикали штиками і щось допитували, стріляли в лежачі скривавлені тіла і реготали». Такими методами радянська влада вела війну з українським народом. «Замучила війна мого діда, за те, що він був український селянин мав 40 десятин землі й був проти комуни, а дядька за те, що він був за часів національно-визвольної боротьби 1917–1918 років вояком національної армії УНР. За те, що боровся за свободу і незалежність українського народу. Другого мойого дядька, що вирятувався тоді від смерті втечею, пізніше заарештували й без суду заслали на Соловки (радянське Дахау) на 10 років, потім добавили ще 10 років, і він там загинув». «Пізніше тими самими шляхами пішов і я, і вся наша родина. Ось так я вперше побачив зблизька більшовизм», – згадував Іван Павлович у своїх листах.

 Далі буде...

 Джерела:

Багряний Іван. Листування. 1946–1963 [Текст] / Багряний Іван; Упорядн. О. Коновал. – Київ : Смолоскип. Т. 2. – 2002. – 554 с.

 Багряний, Іван. Тигролови [Текст] : роман / І. Багряний. – Рівне : Волинські обереги, 2006. – 320 с

Багряний, Іван. Публіцистика [Текст] : доповіді, статті, памфлети, рефлексії, есе / І. Багряний ; Упоряд. О. Коновал. – 2-ге вид. – Київ : Смолоскип, 2006. – 856 с.

Багряний, Іван. Скелька [Текст] : поеми / І. Багряний. – Харків : Важпромавтоматика. – [Б. м.] : Формат, 2008. – 288 с.

Багряний, Іван. Вибрані твори [Текст] / І. Багряний. – Київ : Книга, 2007. – 368 с.

Багряний, Іван Павлович. Вірю!. [Текст] : хрестоматія / Іван Павлович Багряний; Упорядн. В. Усань. – 2-ге вид. – Харків ; Чікаго : [б. в.], 2001. – 543 с.

Багряний, Іван Павлович. Ганебне проголошення [Текст] / І. Багряний. – [Б. м.] : Новий Ульм, 1960. – 16 с.

Багряний, Іван Павлович. Чи розламає нас ворог? [Текст] / І. Багряний. – [Б. м. : б. и.], 1952. – 23 с.

Багряний, Іван Павлович. Сад Гетсиманський [Текст] : роман / Багряний Iван ; Передм. О.С. Гаврильченка, А.П. Коваленка. – Київ : Дніпро, 1992. – 528 с.

Багряний, Іван Павлович. Вiдповiдь людоловам [Текст] / І.П. Багряний. – Торонто : [б. в.], 1956.

Багряний, Іван Павлович. Огненне коло [Текст] / І.П. Багряний. – Торонто : [б. в.], 1953.

Багряний, Іван Павлович. Людина біжить над прірвою [Текст] / І. Багряний. – Київ : Школа, 2009. – 320 с.

Войчишин, Юлія. Іван Багряний [Текст] : літ.-бібліогр. студія / Ю. Войчишин; вступне слово К. Біди. – Вінніпег : [б. в.], 1968. – 86 с. – (Література ; ч. 10).

Слабошпицький, Михайло Федотович. 25 українських поетів на вигнанні [Текст] / М. Слабошпицький. – Київ : Ярославів Вал : Журн. «Київ», 2012. – 716 с.

Шугай, Олександер. Іван Багряний: нове й маловідоме [Текст] : [в 2 кн.] : есеї, документи, листи, спогади, нотатки, факти. Кн. 1 / О. Шугай; ред. Н. Шугай; авт. передм. І. Дзюба. – Київ : Смолоскип, 2013. – 955, [3] с. : фото.



Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут 

Немає коментарів:

Дописати коментар