Сторінки

пʼятницю, 15 липня 2022 р.

На долоні історії

Просто Андерсен 

Ви полюбляете читати казки?  Риторичне питання для багатьох. А якими є справжні казкарі, якими шляхами долі вони прямують до своїх творінь? Сьогодні намагаємося відповісти на ці запитання завдяки Гансу Крістіану Андерсену, який наприкінці життя засвідчив, що письменником його зробили «пісні батька та промови божевільних». Щодо промов, то він чув їх у лікарні для душевнохворих, де працювала його бабця. А від діда, йому дістався талант створювати дитячі іграшки.

Мати бачила його успішним кравцем, а маленького Ганса захоплював театр, особливо копенгагенська трупа, після перегляду вистав якої він написав свою першу п'єсу, створив ляльок-акторів і пошив їм костюми. Отримавши у подарунок шекспірівського «Макбета», не оминув власною театралізацією і цю історію. Вже у чотирнадцять років він дебютував на сцені й на першу платню придбав собі перші чоботи, в яких і подався підкорювати Копенгаген. З підкоренням швидко не сталося. Він жив по кутках і надголодь, але навчався дуже наполегливо і завдяки покровителям зміг відвідувати балетну школу, отримував безкоштовні уроки латини, німецької та датської мов, серйозно вивчав світову драматургію та поезію. І творив, творив…

Театральна кар'єра не склалася, але були намагання складати професійні п'єси, траплялися перші публікації, відбулося навчання у Копенгагенському університеті, де серед студентських поетів Андерсена визнали першим. Отримав він і звання кандидата філософії, а його дебютна романтична проза «Подорож пішки від Хольмен-каналу до східного мису острова Амагер» була настільки стилістично вишуканою, що отримала літературознавче визначення – «музична фантазія». Додам, з яскравою акторською образністю, тому що це була пародія на самого себе.

Він багато подорожував: Рим, Флоренція, Неаполь, Венеція. А його товаришами ставали Генрих Гейне, знаний скульптор Торвальдсен, Віктор Гюго, Чарльз Діккенс, Оноре де Бальзак, Олександр  Дюма. До речі, саме Андерсен є автором цікавих есеїв про Мікеланджело та Рафаеля, а на його вірші писали романси Шуман і Мендельсон. Звичайно, всі ці знайомства та спілкування відбивалися на його творчих пошуках і світогляді. Окрім поетичних творів, путівних нотаток, філософських есеїв його літературний смак починають цікавити романи. Вже перший – «Імпровізатор» приносить європейське визнання. Парадоксальна статусна річ, бо Андерсен початкової школи так і не закінчив, а читати й писати почав лише після одинадцяти років. 

Але Андерсен став справжнім Андерсеном, коли у 1835 і 1837 роках вийшли три перших випуски його казок. Саме так всі дізналися про Русалоньку, принцесу на горошині, а пізніше про Снігову Королеву, стійкого олов'яного солдатика, гидке каченя, нове королівське вбрання та галошу щастя.

Критика лаяла автора за помилки у правописі та новаторство у стилі, за те, що його казки легковажні для дорослих і недостатньо повчальні для дітей. Але талант і  доля зробили свою справу. Відомий фізик Ерстед відразу після виходу першого випуску казкових історій пророче зауважив: «Ось побачите, «Імпровізатор» прославить Вас, а казки зроблять Ваше ім'я безсмертним».

За два місяці до смерті письменник дізнався з англійської газети, що його казки належать до числа найбільш популярних у всьому світові. Але все життя він прожив  нужденно, у великій постійній праці, творчих сумнівах і пошуках. 

У Швеції його називають просто Андерсен без ініціалів. Август Стріндберг уточнює: «Бо знаємо лише одного Андерсена. Він належить нам і нашим батькам, він наше дитинство і наша зрілість…». 

«Автор без ініціалів» залишив нам понад 400 казок і головну працю всього життя – мемуарні нариси «Казка мого життя» («Mit livs eventyr»). Взаємного кохання у нього так и  не сталося, але він зміг почути свою «казкову долю» і з любов'ю подарувати всім нам надію та віру у справжні дива.

Олена Ємельянова,

 завідувачка сектору соціокультурних проєктів та зовнішніх зв'язків

Джерела:

Андерсен, Ганс Христиан. Казки Андерсена [Текст] : Кн. для читання нім. мовою для учнів 8–9 класів / Адапт. і словник Л. Нарцисової. – К. : 

Андерсен, Ганс Христиан. Полное собрание сказок и историй в одном томе [Текст] / Г. Х. Андерсен ; Пер. с дат. А. и П. Ганзен. – М. : АЛЬФА-КНИГА, 2008. – 1054 с. – (Полное издание в одном томе). 

Новогодний подарок [Текст] : лучшие сказки мира. – Харьков : Ранок, 2008. – 480 с. – (Лучшие сказки мира).

Фото https://www.ukrlib.com.ua/bio-zl/printit.php?tid=4226



Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут 



 

Немає коментарів:

Дописати коментар