Сторінки

пʼятницю, 10 січня 2020 р.

На долоні історії

«Я з серця взяв його». Історія створення найвеличнішого роману Федора Достоєвського «Біси»

«Мене називають психологом, - неправда, я лише реаліст у вищому сенсі, тобто зображаю всі глибини душі людської»
Федір Достоєвський
(закінчення)

Так в 1872 році в журналі «Русский вестник» роман був опублікований. Однак ліберально-демократична критика в цілому негативно оцінила твір, угледівши в ньому спотворене зображення громадського руху і його представників. Та це пояснюється тим, що вони підійшли до роману з вузькоідеологічних, партійних позицій. Це ставлення до «Бісів» збереглося аж до початку XX ст. Критики - символісти і представники релігійно-філософської думки змогли оцінити ідейно-філософську глибину і художню гідність роману, по-новому прочитали і осмислили його. Для деяких з них ідеї і образи «Бісів» послужили відправною точкою для побудови власних концепцій.
Критика початку XX ст. зазначила зв'язок образу Ставрогіна з декадентством. «Микола Ставрогіна - родоначальник багато чого, різних ліній життя, різних ідей і явищ, - писав Микола Бердяєв. - І … декадентство зародилося в Ставрогіні».
Після Жовтневої революції 1917 року роман, розцінений як наклеп на революційно-визвольний рух, фактично опинився під забороною, і тільки з 1972 року почалися спроби відродити, і, з новою силою, порушити інтерес до письменника і його твору.
До сих пір не вщухає науковий і культурний інтерес: не припиняються постановки в театрах і кіно, в літературознавстві вивчають нові аспекти поетики роману, і багато-багато іншого ...

https://www.fedordostoevsky.ru/works/lifetime/demons/

http://trassa.narod.ru/lekzia/dostoevsky/besy.htm

Бачинин, Владислав Аркадьевич.  Теология, социология и антропология литературы. (Вокруг Достоевского) [Текст] / В. А. Бачинин ; Ассоц. "Духовное возрождение", "ДУХ і ЛІТЕРА", Донец. христиан. ун-т. - К. : ДУХ і ЛІТЕРА, 2012. - 393 с. - (Теология).

Иванчикова, Евгения Анатольевна. Синтаксис художественной прозы Достоевского [Текст] / Е. А. Иванчикова. - 2-е изд. - М. : Либроком, 2010. - 288 с.

Гончарова, Нина Георгиевна. Ф. М. Достоевский в зеркалах графики и критики (1848-1998) [Текст] / Н. Г. Гончарова. - М. : Совпадение, 2005. - 512 с. : ил.



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар