Сторінки

четвер, 5 грудня 2019 р.

Що читають бібліотекарі

Кобець, Олекса. Записки полоненого: Пригоди і враження учасника Першої світової війни // Березіль. -  2010. - № 1-10. 

Друга світова війна відсунула в тінь першу. Може це й стало причиною, що так мало ми знаємо про події не так то вже й давніх, відносно, часів. "Записки полоненого" написані під безпосереднім враженням автора-солдата, фронтовика, а згодом полоненого. У творі автор описав Першу світову війну і свій полон. Твір було заборонено в 1930-х роках і вилучено з магазинів і бібліотек. Таких подробиць, як у пропонованому творі не знайти навіть і в широкому підручнику історії.
Ця книга читається від першої до останньої сторінки з запертим віддихом і з неослабним інтересом. Перед очима розгортається непідфарбоване життя царської касарні, страшні картини першої світової війни, Союз Визволення України, показаний з теплотою, але без зайвої ідеалізації.
"Записки полоненого" - це літературний твір, історичний документ. З них пробивається гола правда про відносини в царській армії, про страхіття війни та її наслідки. 
Цікава й сама особистість автора «записок». Його справжнє ім’я Олекса Варавва. До речі, деякий час він мешкав у Катеринославі. Там почав працю хлопчиком-попихачем у одній крамниці канцелярійного приладдя і тютюнових виробів. Згодом працював писарчуком і писарем різних установ Катеринослава й Катеринославщини. 
До Другої світової брав активну участь  в українізації опери, перекладав понад 50 опер світового репертуару, і його переклади залюбки співались українськими оперовими співаками аж до еміграції О. Кобця, а, може й далі, тільки вже без згадування імені перекладача. Писав романи, поезії, казки для дітей, фейлетони. Багато перекладав на українську мову творів красного письменства з інших мов; переклав, між іншим, "Анну Кареніну" та "Війну і мир" Толстого, багато творів Горького, тощо. Твори його розкидані по різних підсовєцьких виданнях, а дещо з тих часів взагалі ще не було друковане. 

Галина Коротоножкіна, головний бібліотекар відділу періодики




Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар