Сторінки

пʼятницю, 27 грудня 2019 р.

Ракурс

Новий Рік - улюблене свято не лише дітлахів, а й дорослих. Прикрашена ялинка, подарунки під нею, спалахи яскравих вогнів за вікном. А з чого все розпочалося? Давайте погортаємо сторінки історії

Наші пращури, виявляється, аж до початку ХХ сторіччя зберігали новорічні язичницько-християнські традиції. Для наших предків Новий Рік був цілком весняним святом, оскільки співпадав з початком відродження природи та землеробськими роботами. Це підтверджується і назвами місяців, які до сьогодні збереглися в романських та деяких слов’янських мовах. «September» (вересень) у перекладі означає сьомий, «October» (жовтень) - восьмий, «November» (листопад) - дев'ятий, «Decеmber» (грудень) - десятий. До речі, такі назви місяців збереглися тому, що у Стародавньому Римі рік мав 304 дні і поділявся лише на десять місяців, першим з яких був березень.
Пращури вірили, що в цей час відкривається небо і в Бога можна було попросити будь-що. До тої ночі, як і до свята Івана Купала, приурочували перекази про скарби й нечисленні багатства.
Достовірних свідчень про те, як святкували наші прадіди в язичницькі часи на теренах Київської Русі, немає, але, скоріш усього, його пов'язували з появою нового місяця та святкували в переддень весняного рівнодення. Цікаво, що називали цей день початком Нового Літа. 
Згодом імператор Нума Помпілій додав ще два місяці - «Ianuarius» (січень) на честь бога світла Януса та «Februarius» (лютий) на честь бога сонця Феба, а Юлій Цезар ввів новий календар, за яким датою зустрічі Нового року стає перший день січня - місяця, названого на честь дволикого Януса, одна частина обличчя якого була ніби звернена назад до минулого року, інша - уперед до нового. Так почали люди вітати один одного та дарувати подарунки першого січня. Цікавою була традиція вручати один одному овочі та фрукти, прикрашені мідними монетами чи цінними подарунками. Та в наш час було б дивно отримати від родичів чи друзів, наприклад, капустину чи гарбуз з монетками, номіналом в 25 чи 50 копійок :) 
Та це ще не все. Більше цікавинок - наступного разу.
Далі буде.


https://ridna.ua/2017/12/yak-nashi-predky-svyatkuvaly-novyj-rik-ridni-tradytsiji/



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар