Сторінки

четвер, 6 грудня 2018 р.

Що читають бібліотекарі

Тулуб, Зінаїда Павлівна. Людолови [Текст]: в 2-х т. Т.1 / З.П. Тулуб. – Донецьк: БАО, 2013. – 480 с.

Зінаїда Тулуб «Людолови», Іван Білик «Меч Арея», Роман Іваничук «Мальви» – прочитала ці твори тому, що вони були заборонені, а письменники зазнали всіляких покарань та цькування. Про зміст багато говорити не буду, прочитаєте самі,  розповім про авторів та історію написання романів.


Зінаїда Павлівна Тулуб народилася в 1890 році у Києві, в сім’ї юриста та поета Павла Тулуба. У 1913 році майбутня письменниця закінчила історико-філологічний факультет Вищих жіночих курсів, після захисту дисертації була залишена при Київському університеті для підготовки до професури. Зінаїда Тулуб почала писати вірші російською мовою ще у підлітковому віці. Згодом, під час Визвольних Змагань 1917-1921 років, Зінаїда Павлівна зазнала великого впливу ідеї українського культурного пробудження, стала свідомою українкою і почала писати рідною мовою. 
В 1934 році звернулась до написання роману «Людолови» – про Запорізьку Січ, про гетьмана Сагайдачного, про українську минувшину. У 1937 році роман вийшов у світ, а за кілька місяців, 4 липня 1937 року письменницю було репресовано – радянська влада звинуватила її у «активній контрреволюційній діяльності» та заслала на 10 років у Сибір. Роман заборонили. З 1947 по 1956  роки Зінаїда Тулуб мешкала на території Казахстану, не маючи змоги повернутися в Україну. Письменниця відсиділа в таборах та на засланні 20 років.
Роман «Людолови» знову був надрукований аж у 60-ті  роки минулого століття  у переробленому та виправленому вигляді і став гучною подією в культурному житті країни. В ньому зображується епоха гетьмана Сагайдачного, походи запорожців у Крим та їхні бої з московитами та турками. У романі відтворено правдивий перебіг подій під час нальоту козаків на Крим. Без перебільшення  показані знущання татар з українських селян, і козаків – з татарського населення. Дії роману змушують замислитись про те,  як в нелюдських умовах не втратити людяності, не опуститись до помсти жінкам і дітям ворогів. 

(далі буде)

Тетяна Сподинець, головний бібліотекар відділу комплектування




 Більше про бібліотеку  тут
Ми в соціальних мережах: Facebook  Twitter
 Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар