Сторінки

пʼятницю, 21 грудня 2018 р.

На долоні історії

"Бійцівський клуб":  «Лише втративши все до кінця, ми знаходимо свободу»
(закінчення) 

Прихильники творчості Чака взяли на замітку не лише ідею бунту проти капіталістичного суспільства, але й методи. Почали створюватись підпільні клуби. Велика кількість читачів написали автору листи про власні схожі  експерименти. Сам він описав подібний ефект від своєї книги в нарисі «Мавпячі звички».
Які ж мотиви і теми розкриті в  романі?
Перша з них   - заявка про те, що оповідач хоче «підтертися Моною Лізою», що  показує прагнення героя до хаосу, бажання зруйнувати красу. Друга – ізоляціонізм. Тайлер діє як головний каталізатор розрухи марнославства і пошуку свого внутрішнього «Я»: «… адже лише через саморуйнування я зможу прийти до влади над духом».
Тема матріархату та незадоволення станом мужності у сучасному суспільстві дуже гостро представлений у даному творі -    герої книги відносяться до «покоління чоловіків, вихованих жінками». Не обійшов автор стороною і тему суспільного  споживання: «Ти купуєш меблі. Ти запевняєш сам себе, що це - перша і остання софа, яку ти купуєш в життя. Купивши її, ти пару років спокійний в тому сенсі, що як би не йшли справи, а вже питання з диваном, принаймні, вирішене. Потім вирішується посудне питання. Постільне питання. Ти купуєш штори, які тебе влаштовують, і відповідний килим. І ось ти став бранцем свого затишного гніздечка, і речі, господарем яких ти колись був, стають твоїми господарями». Також розкривається боротьба з самим собою, спосіб самоутвердитися в якості свого власного боса через бійки оповідача з його альтер-его.
Ми зробили багато натяків на сюжетну канву , тому настав час розкрити її. Тож, про що саме цей роман?
«Бійцівський клуб» будується навколо трьох головних героїв: Оповідача, Тайлера Дердена і Марли Зінгер. Перший, ім'я якого не називається, звичайний споживач. Його мучить безсоння. За порадою лікаря, він починає відвідувати групи підтримки для того, щоб зрозуміти дріб'язковість  проблем. Саме там він знайомиться з Марлою- жінкою, згідно світосприйняття якої, стверджується у думці , що вона може померти у будь-який момент, і саме тому вона сміливо  дивиться в очі смерті. Вона руйнує рутинне життя Оповідача і той починає розуміти хаос. Пізніше доля його зводить з якимось Тайлером Дерденом – нігілістом та анархістом, що відкидає споживчу культуру и основи сучасного  суспільства. Разом вони проводять багато часу і створюють бійцівський клуб, який пізніше реорганізувався у проект «Розгром». 
Поступово Тайлер вводить Оповідача у свій світ и своє товариство. Лише після зникнення анархіста и остаточного розслідування відкривається страшна правда: вони з нігілістом – одно й те ж саме обличчя, людина, біля якої в рівній мірі поєднувався хаос та порядок, був його альтер-его. Героя лякають масштаб та можливості організації і він розуміє - єдине, що  може зробити, прибрати анархіста. А хіба це можливо, якщо він – частина твого розуму? Вихід один – вбити себе самого. Саме тому герой  спрямовує дуло пістолету  до свого рота …
На фестивалі San Diego Comic-Con International-2013 Поланік оголосив про роботу над продовженням «Бійцівського клубу» у вигляді серійного графічного роману: «Швидше за все, це буде серія випусків, в якій буде розказана історія, що має місце 10 років потому після удаваної смерті Тайлера Дердена. Тепер Тайлер розповідає історію, ховаючись в Оповідачі, та готується до повернення...».




Більше про бібліотеку  тут
Ми в соціальних мережах:Facebook  Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар