Сторінки

четвер, 11 травня 2017 р.

Що читають бібліотекарі

Искандер Фазиль Абдулович. Кролики и удавы [Текст]: проза последних лет / Ф.А. Искандер. - М.: Книжная палата, 1988. – 288 с.

Мені здається, що немає такого дорослого, який не мріяв би побувати в казці... Власне кажучи, Іскандер сам точно позначив жанр своєї повісті - філософська казка. Це фантастична казка з життя вигаданого тваринного світу. І як у кожній казці, за всіма цими удавами і кроликами легко прочитуються прості і непрості люди. А за всією цією казковою соціальною організацією легко проглядаються зовсім ще за історичними мірками недавні герої і антигерої держави Російської. Аж до повного впізнавання в окремих Удавах і Великих Пітонах, а також в Королях у кроликів конкретних історичних не менш Великих персон і персонажів, і «персонажиків». Вся значущість цих персон закінчилася разом з їх царствено-диктаторським перебуванням на вершині владного Олімпу.
У цій казці відразу можна впізнати наше з вами людське суспільство, наприклад, кролиця пускає бісики перспективному і красивому кролику, вдова «дістає» державу; король робить все, щоб залишитися на чолі кролячого королівства; удави не хочуть розлучатися з пережитками минулого.
Мені сподобалося як, користуючись казковістю запропонованої ситуації, детально і в подробицях автор розглядає філософію диктатури, влади, психологію покори і непротивлення насильству. Іскандеру вдається нехай і в ірреальній формі, але показати всю ілюзорність чиновницької винятковості, і викрити механізми по суті державно-владного управління. Фазіль Іскандер, гостро і сатирично розкриває все таємне і приховане, перетворюючи їх в смішне і безглузде. Автор весело пародіює соціальну демагогію.
Все написане в цій розповіді так перегукується з днем сьогоднішнім, в якому я живу…
Це оповідання буде цікаво прочитати і молоді, і навченим життям читачам.

Тетяна Неділько, провідний бібліотекар патентно-технічного відділу



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар