Сторінки

середу, 31 травня 2017 р.

Родовід пам'яті

Новий Кодак

Західна частина міста, між Дніпром, ж / м Червоний Камінь і металургійними заводами. Селище розташоване на невеликому пагорбі над Дніпром.
"Новий Кодак виник як військовий форпост і торгове містечко на невеликій височині біля жвавого дніпровського перевозу і зобов'язаний своїм ім'ям Старому Кодаку. У XVIII столітті Новий Кодак - володіє необхідними міськими ознаками - фортеця, адміністративний, транспортний і торговий центр.
Історик Катеринославської єпархії єпископ Феодосій (Макаревський) вважав, що Новий Кодак з парафіяльною церквою існував уже в 1650 р. Відомий історик Аполлон Скальковський стверджував в середині XIX століття, що до 1656 р. Запоріжжя вже поділялося на 5 паланок, серед яких була і Кодацька, але конкретної дати появи укріпленого міста Нового Кодака він не називає. Через Дніпро в районі Нового Кодака була влаштована стратегічно важлива переправа - остання перед дніпровськими порогами. Уже в кінці XVI - на початку XVII ст. поблизу Нового Кодака концентруються запорізькі козаки з сім'ями, т. зв. "Гніздюки", які займалися конярством, скотарством і хліборобством.
Академік Василь Зуєв, який відвідав Новий Кодак у вересні 1781 року, під час своєї "вченої подорожі" по Південній Україні, дав у своїх "Путешественных записках" (видані в 1787 р), опис міста і його місцевості: "Селище це стоїть на березі річки Дніпра пісками оточене і мисом до річки виходячи, в якому будови дуже досить і будинки всі хороші, в яких мешкають з колишніх слобідських і Запорізьких козаків заможні жителі ... Новий Кайдак вже становить переддень до порогів ... Проти містечка є борошняний і просяний млини, побудованих на глибині між висунутих каменів ... ".
Таким чином, на момент видання царського указу про заснування Катеринослава на правому березі Дніпра в 1784 р., біля Нового Кодака, він являв собою досить значне поселення міського типу, з фортецею, з чітко вираженою адміністративно-оборонною (центр Кодацької паланки Війська Запорозького) і досить розвинутою економічною функціями.
Із заснуванням Катеринослава починається занепад Нового Кодака, як важливого економічного і оборонного центру, міста.
Згідно з програмою будівництва Катеринослава Г.А. Потьомкіна, Новий Кайдак повинен був перетворитися в "форштадт" - передмісті нового міста, але фактично залишився самостійною одиницею.
Доля Нових Кодак, як і всього Катеринослава, кардинально змінилася з прокладанням Катерининської залізниці і початком епохи "індустріального буму".

Максим Кавун



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар