Сторінки

неділя, 5 листопада 2023 р.

Пунктир

Маркіян Прохасько: «Кожен із нас має бути зацікавлений, щоб усі були щасливі. Тоді люди не робитимуть боляче собі й одне одному»

 Український письменник, блоґер, журналіст. Уродженець Франківщини. Син українського письменника Тараса Прохаська. За освітою історик і журналіст.  Учасник сезонної експедиції 2019 року на українську науково-дослідну станцію «Академій Вернадський» в Антарктиді й автор науково-популярної книги-репортажу «Мрія про Антарктиду», що вийшла в лютому 2022 року. Книгу присвячено «Поверненню України в Антарктику». Автор сподівається, що видання підкреслить причетність України до глобальних всесвітніх процесів.

Перша книга Маркіяна з`явилась у січні 2018 року у «Видавництві Старого Лева», мова про «Нестримну силу води». В ній читаємо про пошук ідеального міста, не як географічної назви, а як ідеї. Мар`ян пише про Чернівці, Ужгород, Франківськ, Львів, Жовкву, Яремче, Делятин, Долину, Коломию, Рахів, Піран, Любляни, Краків, Відень, Ґрац. Міста у тексті не позначено і ми вгадуємо їх за власними спогадами, уявою та відчуттями.
Така собі немагічна магія, як пише літературна критика.
Думки та роздуми Маркіяна Прохаська у «Пунктирі».
 

 «Антарктида – вона якась загадкова, цікава. Думаю, багато людей мріє там побувати. Мета моєї подорожі – не лише написати репортаж, а й створити пізнавальну книжку про найвищий континент Землі».

 «Будь-який витвір мистецтва збагачує. Не поділяю перебірливості людей, які цілий вечір роздумують, що переглянути, і в результаті не дивляться нічого. Так і життя може минути. Бо життя – це отакі-от вечори».

 «Великі географічні відкриття, особисті спортивні досягнення – зарубки на жердині історії. Так люди порівнюють свій досвід із попереднім. Фіксують "неспалимі суми" на своєму шляху».

 «Дітей привчають гнатися за медалями, червоними дипломами й нагородами. А потім розповідають, що вони не знадобляться в житті. Трієчники, мовляв, краще заробляють. Це збиває з власної дороги».

 «Дружба потребує часу й паритету. Схема: "хтось головний, а хтось другорядний" не працює. Тому друзів у мене небагато».

 «…історія йде так, як має йти, вона повторюється і керує людьми, це лише механіка, яка діє так само невідворотно, як і сила тяжіння. Ти не можеш її змінити, але можеш не впасти сам, чи не дати впасти іншому, чи підстелити комусь, хто падає, перину».

 «Довкола нас ціла індустрія з мотивації. Але суспільне несвідоме немов шепоче: "Справжнє життя – важке, і мрії не здійснюються"».

 «Треба йти за своїм, здійснювати мрії, мислити оптимістично й обмежити спілкування з токсичними людьми – і все вдасться».

 «Ідеї бувають двох ґатунків. Одні очевидні, захоплюючі, але важко здійснювані. Такі як жарівка Томаса Едісона або досягнення Південного полюса. Едісон хотів зробити лампу на електриці. Ідея гарна, але не кожен у неї спершу вірив. Самому винахіднику знадобилося багато спроб, щоб таки досягти свого результату. […] Інший тип ідей потужний, але беззахисний. Одна із байок про Христофора Колумба переповідає, що буцімто, коли він повернувся у Європу, йому закинули, що нічого такого особливого у його ідеї рушити на захід, щоб обігнути планету і відкрити нові землі, немає. Це ж очевидно. На що Колумб буцімто попросив присутніх поставити варене яйце вертикально. Ніхто цього зробити не зміг. Тоді Колумб легенько вдарив ним об стіл там, де те має повітряну порожнину. Воно приплюснулося і так стало на столі вертикально. Колумб сказав, що це було очевидно, але ніхто до нього про це не подумав. Невідомо, якою мірою це правдива байка, але це файна історія».

 

Далі буде.

 

Фото: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%85%D0%B0%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%BE_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D1%96%D1%8F%D0%BD_%D0%A2%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87

 

Джерела:

https://localhistory.org.ua/texts/interviu/markiian-prokhasko-kultura-pamiati-tse-te-iak-mi-spriimaiemo-liudei/

https://detector.media/infospace/article/143060/2018-12-04-markiyan-prokhasko-ne-khotilos-by-prosto-konstatuvaty-fakt-shcho-pobachyv-pingvina/

https://gluzd.org.ua/articles/zhyttia-v-zhytti-iak-markiian-prokhasko-pobuvav-v-antarktydi-ta-napysav-pro-tse-knyzhku/

Прохасько, Маркіян. Нестримна сила води: оповідання / М. Прохасько. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2018. – 160 с.





 

Немає коментарів:

Дописати коментар