Сторінки

пʼятницю, 28 січня 2022 р.

На долоні історії

Джек Лондон. У пошуках ніжності (продовження)

Клондайк і від ненависті – до любові

Засмучений літературною невдачею Лондон влаштовується різноробом на електростанцію. Дізнавшись про те, що колега наклав на себе руки через брак грошей, він вражений настільки, що вирішує остаточно поставити крапку на роботі за мізерні кошти. Час «золотої лихоманки» – і Джек вирушає на пошуки коштовного металу на Аляску. «Я відмовився від письменства, вирішивши, що я невдаха, і вирушив до Клондайка», – читаємо у його спогадах. Добути золото та збагатитися не вдалося, до того ж він захворів на цингу. Але численні пригоди та враження знову дають читало матеріалу для майбутніх творів. 

У 1899 році Лондон починає літературну кар'єру саме з «Північних розповідей». Видавці до невідомого автора ставились стримано, якщо не сказати байдуже, твори друкували неохоче або ж відмовляли. Отримавши понад триста  «ні» за рік, Лондон продав особисті речі, потім друкарську машинку та  став подумувати про самогубство. Автора врятувала щаслива випадковість, або ж, назвемо це долею, одне з видавництв все ж таки вирішило опублікувати оповідання «Людина на дорозі» та «Біла безмовність». Почали надходити перші гонорари.

Невдовзі світ побачила перша книга «Син вовка». У 1906 – «Біле Ікло». Про працездатність Джека можна складати легенди, чого б це не стосувалося – роботи на заводах або літературної діяльності. Він міг писати цілодобово, залишаючи лише кілька годин для сну. Працював також і кореспондентом на Російсько-японській та громадянській мексиканській війні. 

У 1909-му побачив світ його літературна сповідь «Мартін Іден», потім «Час не чекає» (1910), «Місячна долина» (1913). Своїм найкращим твором Джек вважав «Маленьку господиню великого будинку» – трагічний роман, опублікований у 1916 році. Практично всі твори відбивають його особисте життя, де герої борються із життєвими труднощами. Фантастика теж у колі його авторських  жанрових вподобань. У «Любові до життя» (1907) мова про самотню людину: зрада приятеля, подорожі, травми і зустріч віч-на-віч з дикими звірами, проте герой не припиняє рухатися вперед. Фантастика теж у колі його жанрових уподобань. 


Далі буде.

Джерела:

Американская новелла ХХ века [Текст]. – М. : Художественная литература.Т. 2 / худож. А. Ермакова. – 1958. – 535 с.

Гиленсон Б. А. История литературы США [Текст] : учебное пособие / Б. А. Гиленсон. – М. : Аcademia, 2003. – 704 с. – (Высшее образование ).

Денисова Т. Н. Історія американської літератури ХХ століття [Текст] : навчальний посібник / Т. Н. Денисова ; Національна академія наук України, Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка. – К. : Києво-Могилянська академія, 2012. – 486 с.

Лондон Джек. Мартін Іден [Текст] : роман: пер. з англ. / Д. Лондон. – К. : Держвидав худож. літ : Держлітвидав України, 1954. – 228 с.  

Лондон Джек. Серця трьох [Текст] : роман / Д. Лондон. – К. : Веселка, 1993. – 252 с. 

Лондон Джек. Маленькая хозяйка большого дома [Текст] : роман / Д. Лондон ; пер. с англ. В. О. Станевич. – Днепропетровск : Пороги, 1992. – 300 с. 

Лондон Джек. Бюро убийств [Текст] : [сборник] / Д. Лондон. – Днепропетровск : Днепркнига, 1992. – 493 с. – (Золотой фонд детектива : в 20-ти т. ; Т. 5). 

Лондон Джек. Морской волк [Текст] / Д. Лондон ; ред. Г. П. Злобин ; худож. П. Н. Пинкесевич ; пер. с англ.: Д. Горфинкель, Л. Хвостенко, М. Абкина и др. – М. : Правда, 1984. – 556 с. : ил. 

Лондон Джек. Любов до життя [Текст] / Д. Лондон ; пер. з англ.: Н. Дубровська, Г. Яр. – Київ : Знання, 2016. – 174 с. – (English Library). 

Лондон Джек (1876–1916). Я много жил [Текст] / Лондон Джек ; Пер. с англ. сост. и авт. критико-библиографического очерка В. Быков. – М. : Молодая гвардия, 1973. – 480 с. 

Лондон Джек (1876–1916). Північна одіссея [Текст] : новели / Дж. Лондон; пер.: Д. О. Радієнко, В. К. Горбатько; авт. передм. та прим. Н. Білик. – Харків : Бібколектор, 2013. – 408, [8] с. : портр. 

Стоун Ирвинг. Моряк в седле [Текст] : художественная биография Джека Лондона / И. Стоун ; пер. М. И. Кан. – Минск : Наука и техника, 1984. – 286 с.

https://biographe.ru/znamenitosti/jek-london/

https://diletant.media/articles/45321278/

https://artifex.ru/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0/%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%BA-%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD/

Фото https://gazeta.ua/articles/history-newspaper/_a-ne-znav-zhodnoyi-konyaki-yaka-pracyuvala-b-stilki-godin-yak-ya/671562?mobile=false




Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  

 

Немає коментарів:

Дописати коментар