Сторінки

середу, 19 січня 2022 р.

На долоні історії

Джек Лондон. У пошуках ніжності

Один із найулюбленіших і найпопулярніших американських авторів. Його читали на всьому колишньому союзному просторі та у світові,  а він упевненно вважав себе автором, якого не розуміють. За тиражами міг сперечатися з Гансом Християном Андерсеном. Літературний мільйонер, який під час визнання отримував по п'ятдесят тисяч доларів за одну книгу і той, що мав неймовірно тяжку працю, приниження та поневіряння з дитинства.

Постійний екстремально-контрастний коктейль подій, якій він часто сам собі й влаштовував, просочував все його буття. Незважаючи на хвилі езотерики та пригод, він вважав: «Життя завжди дає людині менше, ніж вона від неї вимагає».

За ним полювали видавці, намагаючись придбати право першими надрукувати його черговий рукопис. Спілкуватись із ним мріяли інтелектуали, а кожен бурлака розумів, що у будинку Джека завжди можна розжитися склянкою віскі. Його любили, здається, всі, але любов масова робить пронизливо самотнім. Наодинці з усіма, від чого хочеться сховатися та відштовхнутись.

Усе життя він вважав себе недолюбленим хлопчиною, вимагав і шукав єдиного – обпалюючої ніжності, що спроможна огорнути та зігріти.


Деякі літератори жартували, що Джон Гріффіт Чейні (справжнє ім'я Джека Лондона) став відомим ще до народження. «Попіклувались» про це батьки письменника – яскраві, непередбачувані, епатажні, кожен із яких, без перебільшення, може заслуговувати на окремий роман. 

Народився майбутній письменник 12 січня 1876 року у місті Сан-Франциско, штат Каліфорнія.

Мати Джона – Флора Веллман була дочкою впливового підприємця зі штату Огайо – Маршалла Веллмана. У Каліфорнію вона переїхала, прагнучі самостійності й почала заробляти викладацькою діяльністю. Уроками музики її марнославство не обмежувалася, несамовита дівчина захоплювалась спіритизмом і уявляла, що духовно пов'язана не більше не менше, як з індіянським вождем. У дванадцять вона перехворіла на тиф після чого страждала нервовими зривами та частими перепадами настрою. Ось така біографічно-емоційна картина передувала її зустрічі з майбутнім батьком відомого сина.

Познайомилися вони у Сан-Франциско, Вільям Чейні (Чані) був ірландцем за походженням і адвокатом за фахом. Знався на математиці, літературі, але, перш за все, був одним із найпопулярніших професорів магії й астрології в Америці, справі цій присвячував майже весь час. Мандри та морські подорожі теж значилися у переліку його захоплень.

Шлюб Вільяма та Флори був цивільним, професор наполягав на аборті, чим і спровокував страшений скандал, який підхопила місцева преса. Зневірена Веллман, як у дешевому кіно, намагалась застрелитися за допомогою іржавого старого револьвера, але куля лише злегка поранила її. Були припущення, що Флора інсценувала спробу самогубства через охолодження почуттів коханого. Це здається більш ймовірним.

Журналісти Сан-Франциско чимало нажилися на цій історії, новини під назвою «Покинута дружина» розкуповували у всіх кіосках міста. Жовта преса, цитуючи розповіді колишньої дівчини Вільяма, зганьбила ім'я езотерика. Журналісти розповідали про Чейні як дітовбивцю, який покинув багато дружин і відсидів у в'язниці. Засмучений поганою славою професор-віщун улітку 1875 року назавжди покинув місто. Всі спроби Джека у майбутньому зв'язатися з батьком, були марні. Спогади про недобрі вчинки Флори зробили свою справу: батько відмовився від зустрічей із сином, батьківства та не прочитав жодного його  твору.

Саме так, гучно, з увагою преси та багатьох сторонніх і байдужих, за великим і малим рахунком людей, починалось його історія. 


Далі буде.


Джерела:

Американская новелла ХХ века [Текст]. – М. : Художественная литература.Т. 2 / худож. А. Ермакова. – 1958. – 535 с.

Гиленсон Б. А. История литературы США [Текст] : учебное пособие / Б. А. Гиленсон. – М. : Аcademia, 2003. – 704 с. – (Высшее образование).

Денисова Т. Н. Історія американської літератури ХХ століття [Текст] : навчальний посібник / Т. Н. Денисова ; Національна академія наук України, Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка. – К. : Києво-Могилянська академія, 2012. – 486 с.

Лондон Джек. Любов до життя [Текст] / Д. Лондон ; пер. з англ.: Н. Дубровська, Г. Яр. – Київ : Знання, 2016. – 174 с. – (English Library).

Стоун Ирвинг. Моряк в седле [Текст] : художественная биография Джека Лондона / И. Стоун ; пер. М. И. Кан. – Минск : Наука и техника, 1984. – 286 с.

https://artifex.ru/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0/%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%BA-%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD/

https://biographe.ru/znamenitosti/jek-london/


Фото https://artifex.ru/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0/%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%BA-%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD/




Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар