Сторінки

пʼятницю, 21 січня 2022 р.

На долоні історії

Джек Лондон. У пошуках ніжності (продовження)

Небажання співу, Дженні Прінстер і тисяча слів


Займатися вихованням дитини Флорі було ніколи, з народженням Джека для неї нічого не змінилося. Як і раніше, вона не відмовляла собі у світських заходах і завзято заробляла за допомогою спіритичних сеансів Хлопчик був відданий на піклування няньці негритянського походження Дженні Прінстер, саме про неї вдячний хлопчина згадував як про другу матір. Здається, це була чи не єдина людина, яка зробила дитинство майбутнього письменника саме дитинством.

У 1876 році до Флори за духовною допомогою звертається ветеран війни Джон Лондон, який мав славу доброї людини та виховував самотужки, після втрати дружини і сина, двох дочок. Після весілля жінка забрала свого сина до сімейства Лондона. Джек подружився зі зведеною сестрою Елізою та вважав її найкращим другом.

Економічна криза початку 70-х чимало відбилася на родині. Багато жителів країни втратило у той час заробіток, жило у злиднях і подорожах містами штату в пошуках кращого життя. Не оминуло це й родини Флори. Іноді їй не було чого подати на стіл, і Джек, так називали його у дитинстві, не знав, що таке мати власні іграшки. Першу нову сорочку дитині подарували у вісім років. 

Для покращення фінансового стану родини Джон-старший спробував заняття скотарством, але імпульсивна Флора не любила, коли робота рухалася повільно. Ближче їй були авантюрні плани, які, на її думку, мали допомогти швидко розбагатіти. Наприклад, вона скуповувала лотерейні квитки. Її бажання та прагнення доволі часто призводили ще до більших фінансових проблем.

Згодом Лондони оселилися в Окленді, неподалік Сан-Франциско, саме тут хлопчик пішов у молодшу школу. Найчастішого відвідувача оклендської бібліотеки майже щодня можна було побачити у читальній залі. Лауреат місцевої премії з літератури міс Айна Кулбріт, помітивши таку шалену пристрасть Джона до читання, стала першою, хто всіляко підтримував його у цьому прагненні.

Писати Лондона, як не дивно, привчило небажання співу. Щоранку він брав ручку з аркушем паперу і записував замість практики нотного стану близько тисячі слів. Саме так його карали за те, що він постійно мовчав на заняттях хору.

Уранці Джек встигав поторгувати свіжою шкільною газетою, розставляв кеглі в кегельбані у вихідні та прибирав пивні павільйони в парку. Навіть полював на вуличних кішок, щоб продавати м'ясо китайцям. Потрібно було заробляти. На жаль, продовжити навчання Лондон не зміг, незважаючи на всі зусилля, платити було нічим. Та й часу на заняття не було: у 1891-му годувальник сімейства Джон Лондон-старший потрапив під потяг і став інвалідом. Юному Джекові після закінчення молодшої школи довелося працювати на консервній фабриці. За десяти-дванадцяти годинний робочий день майбутній автор безсмертних оповідань отримував один долар. Важка та виснажлива робота,  перетворення на «робочу худобу» – все це було нестерпно. 


Далі буде.


Джерела:

Американская новелла ХХ века [Текст]. – М. : Художественная литература.Т. 2 / худож. А. Ермакова. – 1958. – 535 с.

Гиленсон Б. А. История литературы США [Текст] : учебное пособие / Б. А. Гиленсон. – М. : Аcademia, 2003. – 704 с. – (Высшее образование ).

Денисова Т. Н. Історія американської літератури ХХ століття [Текст] : навчальний посібник / Т. Н. Денисова ; Національна академія наук України, Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка. – К. : Києво-Могилянська академія, 2012. – 486 с.

Лондон Джек. Мартін Іден [Текст] : роман: пер. з англ. / Д. Лондон. – К. : Держвидав худож. літ : Держлітвидав України, 1954. – 228 с.  

Лондон Джек. Серця трьох [Текст] : роман / Д. Лондон. – К. : Веселка, 1993. – 252 с. 

Лондон Джек. Маленькая хозяйка большого дома [Текст] : роман / Д. Лондон ; пер. с англ. В. О. Станевич. – Днепропетровск : Пороги, 1992. – 300 с. 

Лондон Джек. Бюро убийств [Текст] : [сборник] / Д. Лондон. – Днепропетровск : Днепркнига, 1992. – 493 с. – (Золотой фонд детектива : в 20-ти т. ; Т. 5). 

Лондон Джек. Морской волк [Текст] / Д. Лондон ; ред. Г. П. Злобин ; худож. П. Н. Пинкесевич ; пер. с англ.: Д. Горфинкель, Л. Хвостенко, М. Абкина и др. – М. : Правда, 1984. – 556 с. : ил. 

Лондон Джек. Любов до життя [Текст] / Д. Лондон ; пер. з англ.: Н. Дубровська, Г. Яр. – Київ : Знання, 2016. – 174 с. – (English Library). 

Лондон Джек (1876–1916). Я много жил. [Текст] / Лондон Джек ; Пер. с англ. сост. и авт. критико-библиографического очерка В. Быков. – М. : Молодая гвардия, 1973. – 480 с. 

Лондон Джек (1876–1916). Північна одіссея [Текст] : новели / Дж. Лондон; пер.: Д. О. Радієнко, В. К. Горбатько; авт. передм. та прим. Н. Білик. – Харків : Бібколектор, 2013. – 408, [8] с. : портр. 

Стоун Ирвинг. Моряк в седле [Текст] : художественная биография Джека Лондона / И. Стоун ; пер. М. И. Кан. – Минск : Наука и техника, 1984. – 286 с.

https://biographe.ru/znamenitosti/jek-london/

https://artifex.ru/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0/%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%BA-%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD/


Фото https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%B5%D0%BA_%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD




Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  


 

Немає коментарів:

Дописати коментар