Сторінки

четвер, 20 травня 2021 р.

Що читають бібліотекарі

Рутківський, Володимир Григорович. Джури козака Швайки [Текст] : [трилогія]. Кн. 1 / В.Г. Рутківський, худож. М. Паленко. – К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2017. – 432 с. 


Дзвін шабель, пісні, походи,

Воля соколина,

Тихі зорі, ясні води –

Моя Україна.

Володимир Сосюра 


«По-татарському «козак» – це вільна людина, котрій і сам чорт не брат. Хоче – звіра полює, хоче – візьметься за шаблюку і йде на ногайця», – Рутківський.

Роман Володимира Рутківського «Джури козака Швайки» – перша книга історичної серії «Джури». Це гостросюжетний історико-пригодницький твір, в якому автор знайомить юних читачів із українською історією. Події розгортаються в середині XV століття у період зародження козацтва. Місто дії – Наддніпрянщина та безкраї степи України. Здавна повелося так, що найметкіші хлопці по весні збирались у ватаги та йшли у дніпровські плавні полювати звіра і ловити рибу. Колись це називалось здобичництвом, а пізніше почало називатися козакуванням. Туди ж тікали, шукаючи кращої долі, селяни та міська біднота. Мало того, що польсько-литовське панство знущалося з населення, південь України постійно був під загрозою турецько-татарських набігів. І тому ватаги козаків самотужки організовували захист степових кордонів. 

У центрі твору – пригоди двох друзів, Санька та Грицика, які змушені були негайно тікати з рідної Воронівки. На їхньому шляху трапляється безліч небезпечних і таємничих пригод. Вони зустрічаються з легендарним козаком-характерником Швайкою, стають його джурами, тобто помічниками, зброєносцями. Характерниками називали козаків, які володіли надприродними здібностями. В романі вживається багато спеціальних термінів, які краще характеризують описувану епоху. Трохи містики й чаклування роблять твір більш цікавим і привабливим. А виразність народної мови – прислів`я, приказки, народні вислови, жарти та фразеологізми – більш яскравим.

Маловідомий відрізок історії дає простір фантазії. Події роману розгортаються поступово, даючи можливість відчути подих часу, вжитися в образи тієї давньої епохи гордих лицарів-козаків, коли найголовнішим вважалося прийти на допомогу товаришеві у тяжку хвилину, захистити й підтримати слабшого, а, головне, – любити й захищати рідну землю від нападників. На передньому плані твору – не детальний опис історичних подій, а дух романтики того часу. Тільки найсміливіші, найвідчайдушніші, найвідважніші можуть пройти козацькі випробування й стати справжніми воїнами-захисниками. Динамічність сюжету чергується з описами української природи, дніпровських плавнів, козацького побуту, ліричних роздумів.

Твір читається легко. І хоча книга написана для дітей середнього та старшого шкільного віку, дорослі читачі також не будуть розчаровані.

Окреме захоплення викликають чудові ілюстрації до цієї книги, намальовані молодим талановитим художником Максимом Паленком.

За історичну трилогію «Джури» Володимирові Рутківському 9 лютого 2012 року було присуджено Шевченківську премію. А після цього, у 2015 році, вийшла ще й четверта книга цієї серії.

Лариса Гусак, бібліотекарка відділу збереження основного фонду




Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  



 

Немає коментарів:

Дописати коментар