Сторінки

понеділок, 7 листопада 2016 р.

Неймовірно, але правда

Історія ДОУНБ має багато цікавих сторінок. Точкою відліку  її славетного літопису є те, що народилася вона на запит громади тодішнього Катеринослава, як перший гуманітарно-просвітницький заклад. Відбулося це 9 (22) травня 1834 року, відповідно до циркуляру  «О заведении в губерниях публичных библиотек для чтения». Першою адресою новонародженого центру знань став  будинок Дворянських зборів, де й  була урочисто відкрита Губернська публічна бібліотека. Подію цю можна вважати одним з перших культурних надбань молодого провінційного міста, яке на той час не мало ані своєї газети,  ані книжкового магазину, не кажучи вже про постійний театр чи наукове товариство.
Відкриття бібліотеки  дало найбільш прогресивним діячам краю надію на те, що в Катеринославі, де освічених було менше третини населення, з часом з’явиться “сословие ученых, авторы знаменитые славою, собственные превосходные сочинения, публичные великолепные здания, в коих будет процветать просвещение”. Ці переконання прозвучали у промові одного з перших бібліотекарів Г. П. Герценвіца і виявилися пророчими.
На день відкриття у фонді бібліотеки налічувалося близько 200 книг і газет. Про наповнення фонду подбали перші бібліотекарі та громада.




Ми в соціальних мережах: Vkontakte   Twitter  Facebook

Немає коментарів:

Дописати коментар