Сторінки

понеділок, 28 листопада 2016 р.

Неймовірно, але правда

Відомо, що архіви – це місця, які свідчать про рівень цивілізації суспільства, їх мали імператори, церковнослужителі, купці та уряди. Архіви  можуть бути відкритими та  таємними,  іх цінують та ретельно зберігають і  кожен має свою неповторну долю, приналежність та застосування.    
Архів ДОУНБ ім. Первоучителів слов'янських Кирила і Мефодія володіє багатьма безцінними документами, наповненими   цікавими свідченнями, які можуть розповісти не тільки історію бібліотеки, а й історію міста Катеринослава  та дати характеристику якості його мешканців в ретроспективі. 

Зокрема, можна дізнатися про фінансові надходження та витрати на потреби  бібліотеки та її утримання. Звісно, на початку свого існування перший у місті гуманітарно-просвітницький заклад потребував разом з поповненням фондів також облаштування приміщення та створення належних умов для читачів.  Дізнаємося, що бібліотека купувала меблі та книги, не тільки  за кошти зі своїх господарських засобів , а й за рахунок добровільних фінансових пожертв. Але оплата за освітлення кімнат у вечірній час,  як свідчить п.5. Положення про бібліотеку зразка 1834 року,  здійснювалася цілком за рахунок бібліотеки із суми, яка надходила у її користування.
Отже, як бачимо, керівництво бібліотеки дбало про своїх читачів з початку існування  закладу, і у всі часи  культура потребувала підтримки не тільки державної, а й громадської. 





Ми в соціальних мережах:  Vkontakte Facebook Twitter


Немає коментарів:

Дописати коментар