Сторінки

пʼятницю, 18 листопада 2016 р.

Володимир Набоков. Ментальність і космополітизм

На тему впливу його ментальності на сюжет та літературну стилістику сперечаються багато років. Не залишився осторонь і американський знавець і дослідник англійської поезії Роберт Ропер - призер журналістських і літературно-наукових  конкурсів.  У ракурсі  його інтересу біографія одвічного претендента на Нобелівську премію під назвою “Набоков в Америці. На шляху до “Лоліти” (видавництво Bloomsbury USA). 
Ропер стверджує, що вплив «країни вільних людей» на Набокова найяскравіше ретранслювався в образі Гумберта,  для якого Америка є “милою, довірливою, мрійливою, величезною”  і це, безперечно, є власним сприйняттям самого Набокова. На думку Ропера, перебування письменника у Сполученних Штатах відбилося на його естетських поглядах. Тобто, «гра з читачем» набула літературного присмаку,  підвласного  людини, яка спроможна відчувати з одного боку більш тонко, з іншого – більш епатажно. Саме це і призвело до створення одного з найкращих творів «Лоліта». 
Книга Ропера, безумовно, підвищує градус дискусії і разом з тим, ще більш переконує: творчість Володимира Володимировича  та інших великих емігрантів, залишається у великій спадщині саме тому, що вони є громадянами світу і, читая їх твори, ми можемо знов і знов «задихатися від захоплення».



Більше про бібліотеку  тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte  Facebook  Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар