Сторінки

пʼятницю, 29 січня 2016 р.

День заснування Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна

17 лютого (29 січня за новим стилем) 1804 року  з ініціативи видатного громадського діяча того часу Василя Каразіна у м. Харків був заснований один з найстаріших вищих навчальних закладів Східної Європи. Він став колискою українського відродження в галузі культури та національного відродження.
До початку ХХ ст. заклад мав тільки чотири факультети: фізико-математичний, історико-філологічний, медичний та юридичний. На території університету знаходилися лабораторії.
Пізніше при університеті збудували ветеринарну школу, клініки, астрономічну обсерваторію, ботанічний сад, бібліотеку, музей природи та ціле університетське містечко. Було засновано дослідницькі та наукові товариства.
З університетом пов’язані імена всесвітньо відомих учених, науковців та  просвітителів. Саме у цьому навчальному закладі, вчилися і працювали нобелівські лауреати,  Лев Ландау, Саймон Кузнець, Ілля Мечников.
Навчання в університеті велося латинською мовою, а викладачі були іноземцями. Тому  кількість студентів була невеликою.  І лише через роки університет став візитною карткою України, та найпопулярнішим ВИШем усіх часів і народів.  І зараз він є членом міжнародної спільноти провідних європейських та світових університетів. 



Більше про бібліотеку  тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte  Facebook Twitter 

Немає коментарів:

Дописати коментар