Сторінки

вівторок, 26 січня 2016 р.

Алмаз — диво природи


26 січня 1905 року на руднику "Прем'єр" в Південній Африці був піднятий найбільший в історії людства алмаз вагою 3106 карат (621 , 2 г). 

Історія його знахідки незвичайна. Керуючий рудником Фредерік Уелс здійснював свій вечірній обхід, коли помітив яскравий блиск і сяйво, що виходили з точки на стінці кар'єру. Уелс з робочим дісталися до місця не без зусиль — точка знаходилася в 9 метрах під верхньою кромкою кар'єра. Але їх зусилля були щедро винагороджені. 
З першого ж погляду стало очевидно, що перед ними величезний алмаз, якого ще не бачив світ. Він мав розміри 10x6, 5x5 см і, як згодом з'ясувалося, був уламком крупнішого кристала. Свою назву «Куллінан» він отримав на честь першовідкривача і власника копальні «Прем'єр» сера Томаса Куллінана. Камінь вражав всіх не тільки своїм розміром, але і дивовижною чистотою, повною відсутністю мінеральних включень, бульбашок і тріщин. 
Вартість алмаза була така висока, що протягом ряду років на нього не знаходилося покупця. Зате його змогли побачити тисячі людей: «Куллінан» був виставлений на загальний огляд в банку в Йоганнесбурзі. Були навіть пропозиції зібрати гроші на покупку каменя всенародно — по шилінгу з кожного жителя. 
Але втрутилися політики Трансваальской республіки. Законодавча асамблея ухвалила викупити камінь і принести його в дарунок королю Англії Едуарду VII на знак примирення після Англо-бурської війни. Угода відбулася в 1907 році. Камінь був куплений за 150 тисяч фунтів стерлінгів і подарований англійському королю до дня його народження 9 листопада 1907 року. 
Сучасні експерти-гемології вважають, що покупцям унікальний камінь дістався практично задарма: за цінами того часу його вартість складала не менше 8 млн. фунтів, а зараз вартість «Куллінана» прирівнюється до вартості 94 тонн золота! 
У 1908 році «Куллінан» вирішено було розбити на частини і огранувати. Для цього його відправили в Амстердам до знаменитих ювелірам братам Асскор. Майже 4 роки тривала ограновування каменів, яка була завершена в 1912 році. В результаті з вихідного каменю вийшло 105 діамантів загальною вагою 1 063,65 карата, тобто 34,25% від маси вихідного каменю. 9 найбільш великих і знаменитих діамантів складають гордість англійської корони. Маса решти 96 діамантів становить 7,55 карата. 

Немає коментарів:

Дописати коментар