Сторінки

понеділок, 1 лютого 2016 р.

Надруковано перший кросворд

Є кілька версій того, де і коли були винайдені кросворди. Можливо, прототипи сучасних кросвордів з'явилися ще в XIX столітті. На звання батьківщини кросвордів претендують Італія, Великобританія, США.
Перший сучасний кросворд під назвою «ворд-крос» створив Артур Уїнн. Його опублікували у недільному номері газети «New York World» 21 грудня 1913. Перший кросворд російською мовою склав письменник Набоков і опублікував у додатку «Наш світ» до газети «Руль» у лютому 1925 року в Берліні.
У центральних газетах з'явилися «фірмові» авторські кросворди, вирішення яких було швидше розвагою, ніж серйозною головоломкою.У кінці 1990-х років з'явилися спеціалізовані «кросвордні» газети. Однак попит явно перевищував пропозицію і спровокував у 1999–2006 роках три хвилі «експансії» популярних за кордоном головоломок на український ринок.
Першими були «скандинавські» кросворди. Потім взяли в обіг японські головоломки. Далі підтягнулися інші цифрові головоломки — «судоку», «какуро», «Хосі», «футосікі» та інші.
Класичні кросворди не змогли конкурувати з таким розмаїттям і втратили зароблений за радянських часів статус улюбленої читацької головоломки. Зараз вже важко знайти суто «класичні» кросвордні видання — частіше зустрічаються збірки з головоломок.
Загрозою всьому газетно-журнальному ринку кросвордів є поширення комп'ютерів та Інтернету. На відміну від інформаційних видань, розважальним журналам та газетам доводиться конкурувати не з блогами і стрічками новин, а з розважальними порталами і казуальними іграми.
А щоб стати майстром з розгадування кросвордів, не забувайте поповнювати свій словниковий запас. А для цього не лінуйтесь читати. Двері нашої бібліотеки відкриті для допитливих користувачів.

Немає коментарів:

Дописати коментар