Сторінки

вівторок, 19 січня 2016 р.

Короткий вік колкого "Шершня"

Сьогодні, у далекому 1906 р. в Києві вийшов перший номер першого україномовного сатиричного журналу «Шершень». Його видавцем і редактором був В. Лозинський. Цей гумористично-ілюстрований тижневик виходив від 6 січня до 14 липня, і за цей період з’явилося 26 номерів. 
Над його випусками працювали такі автори ілюстрацій та політичних карикатур, як І. Бурячок, Ф. Красицький, В. Масляников, П. Наумов, В. Різниченко, О. Сластіон та інші, а також відомі літературні постаті: М. Коцюбинський, А. Кримський, І. Липа, І. Франко, Л. Українка, О. Маковей, В. Стефаник та інші.
Перший номер «Шершня» прикрашав малюнок, який висвітлив класовий поділ суспільства та його боротьбу художника Ф. Красицького. Більшість робіт цього художника носили гострий на той час підтекст, хоча і не були підписані, але зміст був зрозумілий кожному. А отже, саме тому видання "Шершня" припинилося у липні 1906 р. без офіційного розпорядження з боку влади. Постійні переслідування, штрафи, конфіскації зламали наполегливість та силу осіб, які готували та видавали журнал.
В українській політичній журналістиці періоду революції 1905 – 1907 рр. журнал "Шершень" займає провідне місце. Це єдиний із сатиричних журналів України, який неодноразово привертав увагу філологів, мистецтвознавців та істориків. На сьогоднішній день цей журнал є найбільш вивченим і достатньо яскраво висвітленим у літературі як орган політичної сатири досліджуваного періоду.



 Більше про бібліотеку тут
 Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter



Немає коментарів:

Дописати коментар