Сторінки

понеділок, 13 липня 2015 р.

Гуманність, милосердя, турбота…

95 років потому була створена найбільша і найстаріша неполітічна гуманітарна громадська організація, яка працює на території всієї країни - Товариство Червоного Хреста України. 
Основними завданнями, які поклав на себе український Червоний Хрест в той важкий час, стали допомога біженцям і військовополоненим, турбота про інвалідів і дітей-сиріт, боротьба з голодом і епідеміями, організація лазаретів, госпіталів і пунктів харчування для усіх нужденних. Більш за те, за ініціативою і за участю активістів Товариства Червоного Хреста України були побудовані громадські пральні та лазні, засновані й обладнані фельдшерсько-акушерські пункти, аптеки і магазини санітарної гігієни. Наприклад, для боротьби з епідемією тифу український Червоний Хрест створив лікувальні пункти на тисячі місць.
У голодні 1921-1923 роки Червоний Хрест організував безкоштовні їдальні й роздачу селянам продовольчих пайків. Під час Великої Вітчизняної війни Товариство Червоного Хреста України підготувало і направило на фронт понад 100 тисяч медичних сестер, санінструкторів і сандружинниць.
Діяльність Товариства охоплює усю територію України, де реалізується понад 40 проектів і програм. Усі ці програми фінансуються за рахунок публічних пожертвувань і домовленостей про співпрацю. Україна - єдина з країн колишнього Радянського Союзу, де Національне Товариство Червоного Хреста успішно здійснює потужну програму медико-соціальної підтримки незахищених верств населення. Особливо гостро потребують допомоги жителі віддалених регіонів. Щоб зробити для людей медичні послуги доступнішими, Товариство відкрило в сільській місцевості 839 пунктів першої допомоги.
Значним досягненням Товариства за роки незалежності України стало створення власної Служби розшуку. Вона безкоштовно допомагає людям знайти близьких, які зникли в результаті збройних конфліктів, стихійного лиха, техногенних катастроф, сучасних міграційних процесів та інших екстремальних ситуацій. Таким чином, український Червоний Хрест сприяє як співвітчизникам, так і іноземцям у поновленні втрачених родинних зв'язків.
Основними принципами, якими керуються добровольці й співробітники Товариства Червоного Хреста України у своїй повсякденній роботі, є гуманність, безсторонність, нейтральність, незалежність, добровільність, єдність, універсальність - ці принципи є засадничими і в роботі Міжнародного Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.
Нині Товариство Червоного Хреста України є учасником Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця і нараховує понад 6,5 мільйонів людей, серед яких  60 тисяч волонтерів, які у своїй повсякденній роботі об’єднані гуманністю, безсторонністю, нейтральністю, незалежністю, добровільністю, єдністю, універсальністю. Адже саме такими  принципами мають керуватися усі, хто тим чи іншим чином має причетність до цієї справи.



Більше про бібіотеку тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар