Сторінки

вівторок, 12 квітня 2022 р.

Діалоги з мистецтвом

Театральна школа Придніпров’я

Дніпропетровщина завжди була кузнею професійних талановитих мистецьких кадрів. Осередком формування театральних традицій, виховання творчої еліти уже багато років є державне театральне училище, яке виросло з театрального факультету Дніпропетровського музичного училища (1930 р.). Як самостійний навчальний заклад веде історію з 1935 року. За багаторічну діяльність училище пережило декілька реорганізацій: у 1997 році відбулося об’єднання театрального училища з художнім училищем ім. Вучетича у театрально-художній коледж, 2020 року навчальний заклад став театральним відділенням у складі Дніпропетровського фахового мистецько-художнього коледжу культури.

2021 року з друку вийшло унікальне історико-документальне видання «Театральна школа Придніпров’я», яке стало значною подією у театральному середовищі не тільки нашого краю, але і усієї країни. Книга присвячена історії навчального закладу, якому вже виповнилось 90 років. «…Це історичний літопис, і це книга про зв’язок поколінь. На 400-сот сторінках поділених на 9 розділів докладно висвітлюється історія розвитку і становлення театрального відділення…», – розповіла авторка і упорядниця видання Катерина Мазур. До слова, Катерина Володимирівна – наша колега, бібліотекарка в навчальному закладі. Виданню книги передувала копітка праця протягом двох років в архівах, бібліотеках, збиранню фотодокументів, фактографічних матеріалів, спогадів викладачів і випускників за багато років. До редакційної колегії увійшли відомі фахові викладачі, які багато років працюють в училищі й щиро діляться своїм досвідом і знаннями зі студентством: М.П. Беркатюк, Г.Ф. Бабій, З.Ф. Сєлєнкова, С.В. Добровольська, О.І Самохвалова, П.З. Переяславець, В.І. Рогачов, Т.П. Поляк. Величезна, титанічна праця увінчалась успіхом. Книга вийшла змістовною, цікавою, красивою, якісною за друком. Вітаємо усіх, хто долучився до створення: авторів, редакторів, дизайнерів, друкарів. 

Книга вже стала рідкісною, бо вийшла накладом лише у 200 примірників і коштує 950 гривень. Наша бібліотека отримала книгу у подарунок від колективу училища. Запрошую поціновувачів театрального мистецтва, студентів, усіх зацікавлених історією краю переглянути видання у відділі мистецтв ДОУНБ. Особливо вражає розділ, присвячений випускникам училища, які стали відомими у професії. Скількох талановитих акторів і режисерів виховали тут! Вони стали зірками провідних театральних майданчиків України і різних країн світу. Серед них: Людмила Вершиніна, Анжеліка Савченко, Жан Мельников, Григорій Кононенко, Володимир Горянський, В’ячеслав Довженко, Дмитро Коляденко та інші.

Знайте наших і пізнавайте історію мистецтва з книгою!


Світлана Пономаренко,

провідна бібліотекарка відділу документів з питань  мистецтв




Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар