Сторінки

вівторок, 19 квітня 2022 р.

Досліджуємо історію

 Таємниці дніпровських островів. У всьому винна гребля

 

 

До зникнення цілої групи островів на Дніпрі призвело будівництво греблі ДніпроГЕСу та внаслідок цього підвищення рівня води в Дніпрі. Запорізьку греблю почали будувати в 1927 році, тому для дослідження затоплених островів потрібні були карти до цього року, карти Катеринослава. Проте, для початку подивімося на сучасну карту, щоб зорієнтуватися, про які острови йдеться.

Нижче Монастирського острова знаходився острів Воронцовський, який був улюбленим місцем відпочинку жителів Дніпра. Сьогодні на цьому місці воднолижний стадіон, він же Гребний канал. Лівіше Монастирського острова на карті кінця ХІХ століття зображений нині неіснуючий острів Попова коса. Його перетинає шляхопровід, якого в той час ще не існувало.

У 1932 році будівництво греблі завершилося. Попова коса, Воронцовський острів, частина Зеленого, велика кількість інших дрібних островів у районі обласного центру, а також практично всі легендарні дніпровські пороги зникли. Але, як згодом виявилося,  ненадовго.

У серпні 1941 року гребля була підірвана радянськими військами при відступі. Рівень Дніпра опустився приблизно на кілька метрів, що змінило річку до невпізнання. Я знайшов рідкісний аерофотознімок Дніпропетровська, датований 1941 роком, і, судячи з кількості островів,  уже після руйнування ГЕС. На ньому видно і Попову косу, і Воронцовський, і острів Зелений, який сушею з'єднався з сусіднім островом Фрайнберга і став одним великим півостровом.

Існує ще один аерофотознімок, датований 21 серпня 1941 року, через три дні після підриву ГЕС. У центрі знімка знову з'явився острів Попова коса, який за дев'ять років сильно розмило. Праворуч від нього Монастирський острів і Мерефо-Херсонський міст, ліворуч тимчасова переправа на місці нинішнього Центрального мосту.

Через п'ять з половиною років, коли Запорізьку ГЕС відновили, всі низини знову стали річковим дном. Це річкове дно добре видно на карті Дніпра для рибалок.

У ста метрах від берега між Монастирським островом і Центральним мостом глибина зараз всього близько одного метра. Саме там перебувала Попова коса. Кажуть, коли рівень Дніпра стає меншим, цей острів можна побачити. Один метр глибини зараз і біля Зеленого острова. Також дуже мілко навколо Гребного каналу.


Далі буде

Артем Костюк

Джерело: https://okiua.blogspot.com/2016/07/blog-post_28.html

Немає коментарів:

Дописати коментар