Сторінки

четвер, 4 березня 2021 р.

Що читають бібліотекарі. Нові надходження завдяки Українському інституту книги


 Ґалбрейт Р. Кар’єра лиходія : роман / Роберт Ґалбрейт ; пер. з англ. Наталії Ференс. – К.: КМ-Букс, 2020. – 544 с.

Я заберу все, що ти не сховав,
Не чекай - я не скажу "пробач":
Ти - мій, а я лиходій,
Це моя лиходійська вар'єра...

("Блу ойсте калт", "Кар'єра лиходія",
слова Патті Сміт)

Книга-детектив, книга-триллер, книга, що суміщає у собі бруд і жахіття злочинного задуму та традиційний опис роботи англійського приватного детектива, і все це на тлі сучасного Лондона. Це роман, який змушує поринати у події з перших сторінок, а минуле детектива Корморана Страйка тісно переплелося з новою загадкою, новим викликом. Сюжетна лінія розвивається стрімко, детектив і його помічниця Робін поміж власних життєвих проблем чітко та впевнено йдуть до розгадки. Троє підозрюваних, хоч поліція і намагається звернути все на четвертого, кожен із цих підозрюваних має і мотив, і можливість скоїти злочин, і таким чином помститися детективу Страйку.
Окремо але чітко прописана лінія розвитку особистих стосунків Корморана і Робін, більше розкриваються їхні взаємини з оточуючими, близькими і друзями. Сумніви перед весіллям Робін, заплутані стосунки Страйка будуть до душі тим, хто навіть серед кривавих подробиць розслідування хоче бачити романтику. Також цікавими штрихами прописаний не такий вже й привабливий внутрішній світ музичної богеми та її оточення. На цьому дещо похмурому тлі особливо яскраво зображені краєвиди Англії та Шотландії від чарівних старовинних невеличких сіл до промислових містечок з їхніми особливостями та місцевим колоритом і побутом жителів.
Роман «Кар’єра лиходія» є третім у серії з чотирьох романів про детектива Страйка, всі романи екранізовані, проте, незважаючи на непоганий підбір акторів, фільми не передають повною мірою тієї атмосфери, що чекає на сторінках книг. Окремо хочеться згадати про автора роману, адже за ім’ям Роберт Ґалбрейт – загально відома Джоан Роулінг, яка вкотре довела свою майстерність у володінні словом і вмінні створити повноцінний світ, цього разу – світ кримінальної драми.

Юлія Зюлева, вчений секретар





Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут 


Немає коментарів:

Дописати коментар