Сторінки

середу, 17 березня 2021 р.

Винахідники, віват!

Патріарх науки про машини

Леонід Андрійович Хмара – доктор технічних наук, професор, заслужений винахідник України, академік Академії будівництва України, завідувач кафедри «Будівельних і дорожних машин» Придніпровської державної академії будівництва та архітектури, фахівець у галузі розробки ґрунтів землерийними машинами та інтенсифікації робочих процесів будівельних машин. Леонід  Андрійович закінчив Дніпропетровський інженерно-будівельний інститут за фахом інженер-механік з будівельних і дорожних машин і обладнання.

Найбільш відомі  його роботи присвячені розробці методів формування високоефективних робочих органів землерийних машин з інтенсифікаторами комбінованої дії і землерийно-маніпуляторних робочих органів багатоцільового призначення.  Він підготував багато навчальних програм і понад 100 навчально-методичних посібників із читаних на кафедрі дисциплін. Під  керівництвом  Леоніда Андрійовича за його безпосередньої участі на кафедрі створений і успішно працює комп'ютерний клас, спеціалізовані аудиторії для читання лекцій, проведення лабораторних і практичних занять, створені зали тренажерів будівельних машин і демонстраційний центр будівельних машин на полігоні.

Особливе значення Леонід Андрійович завжди надавав винахідницькій діяльності. Він вважає, що будь-яке наукове дослідження повинне закінчуватися отриманням патенту на винахід і тільки в такому випадку рівень його може бути високим, міжнародним.  Хмара автор 1000 винаходів, підтверджених відповідними охоронними документами. 

Цю людину з упевненістю можна назвати генератором ідей. Він не тільки прагне шукати нові технічні рішення, а й створив свою власну школу винахідників, яка налічує понад 200 осіб. Основні його винаходи належать до розробки конструкцій будівельних і дорожних машин і обладнання. А це – землерийна техніка, багатоцільове маніпуляторне обладнання, обладнання для руйнування мерзлих і міцних ґрунтів, пристрої для перемішування сипучих матеріалів, обладнання для пристроїв фундаментів методом відштамповування, стендове обладнання. Леонід Андрійович впровадив у виробництво більше 50 винаходів і патентів: робочі органи розпушувачів, ковшів екскаваторів, скреперів, відвали бульдозерів, робочі органи багатоцільового призначення маніпуляторного типу, стенди для проведення досліджень будівельних машин і їх робочих органів, методики розрахунку визначення ефективності будівельних машин з робочими органами інтенсифікуючої дії.

Роботи Леоніда Андрійовича Хмари отримали широку популярність в США, Польщі, Німеччині. Його девіз у винахідницькій діяльності: «Поки живу – винаходжу».

Тетяна Мищенко, завідувачка патентно-технічного відділу




Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар