Сторінки

пʼятницю, 12 лютого 2021 р.

На долоні історії

«Граф Монте-Крісто» – особливий твір як для читачів, так й для самого автора, бо написаний не так, як усі інші історичні романи. В чому відмінності? Дізнаємось у рубриці «На долоні історії».


Початок 1840-х Олександр Дюма подорожував по Середземному морю. Окремими пунктами мандрівки були Італія й острів Ельба. Саме там він побачив велику скелю над морем. Її назва – Монте-Крісто (Гора Христа). Це місце залишило відбиток у серці митця та стало одним із поштовхів до написання майбутнього роману. Побував письменник і в Марселі, ще в 1834 році. Місто надихало своєю красою і величчю. Як його не зробити основним місцем подій? Тому Дюма неодноразово ще туди повертався, поки працював над твором.

Прискіпливість митця до географічних деталей не знала упину: Олександр відвідав кожне місце, про яке писав. Не зупинили й в’язничні мури, бо за задумом, головний герой мав перебувати саме там – у замку Іф. Як бачимо, письменник багато подорожував задля реалістичності, тому створення книги затягнулося. Нібито нічого незвичного у цьому немає, але Дюма й сам казав, що не можна сідати за історичний роман, не бачивши, де відбувалися описувані події. Проте ця подорож затяглася майже на десять років!

Таким чином автор зруйнував створений ним же алгоритм написання. Бо всі інші твори він створював за доволі короткий термін і швидко переходив до наступного. Й досі ходять легенди про те, що навіть руйнування стіни в кабінеті не могло завадити митцеві писати. Так було до «Графа Монте-Крісто».

Початком цєї ж історії все ж можна вважати візит письменника до поліцейського відділку. Ні, його не заарештували та не пограбували. Просто він шукав цікаві хроніки, що могли б лягти в основу чергового твору. А вони тоді виходили у світ один за одним. І так, прямуючи вчергове з бібліотеки, він зазирнув до поліції ознайомитися зі злочинами паризьких обивателів. Увагу митця привернула історія чоботаря Франсуа Піко. І хоча зараз його ім’я мало про що говорить, але біографія – знайома дуже багатьом, тому, що він і став прототипом головного героя нового роману Олександра Дюма.

(Далі буде)


Дюма, Александр. Граф Монте-Крісто [Текст] : роман / А. Дюма ; пер. з фр. Л. Кононович. – К. : Книголав, 2018. – 908 с. – (Золота полиця).

Кальницький, М. Вексель Монте-Крісто: Векселі за всіх часів гуляк, збагачували лихварів і надихали письменників / М. Кальницький // Контракти. – 2007. – №7. – С. 74–77. 

Мосенкіс, Ю. Маски мстивого графа: Весвітньо відомий роман Дюма містить не лише роздуми про мораль і право / Ю. Мосенкіс // Український юрист. – 2007. – №1. – С. 72–73. 


 


Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут 

Немає коментарів:

Дописати коментар