Сторінки

пʼятницю, 28 лютого 2020 р.

«Літературні історії поза часом та кордонами»

Олександер Тисовський (псевдоним Дрот., 1886- 1968)  - педагог ,  основоположник і організатор «Пласту». Вважаючи, що школа навчає, але не виховує, Тисовський опрацював виховну систему «Пласту», як організації молоді «для всебічного і патріотичного самовиховання», метою якої є гармонійно розвинена людина і повноцінний громадянин. Основним елементом у вихованні молоді , за Тисовським, є  ігри та шляхетне змагання за найкраще виконання свого обов’язку , головну увагу він покладав на самовиховання при допоможній ролі  виховника в «Пласті».
(закінчення)

Окрім таборів, відбуваються акції різного спрямування — спортивні змагання спартакіади, змагання з пішого мандрівництва «Стежками героїв» та «Осінній рейд», Фестиваль пластової творчості «День пластуна», міжнародний захід «Вифлеємський Вогонь Миру», інтелектуальні змагання «Орликіада» та інші.
Щороку пластуни беруть участь у акції «Вифлеємський Вогонь Миру», розповсюджуючи вогонь по всіх містах України. Вогонь пластуни отримують від польських скаутів - харцерів.  
В квітні 2018 року було оголошено про початок краудфандингової кампанії і плани створення та розвиток 50 нових осередків, перш за все у тих регіонах, де Пласт є менш чисельним – в Одеській, Херсонській, Миколаївській, Чернігівській, Кіровоградській областях. Діяльність у Донецькій та Луганській областях буде більш зосереджено на розвиток громадянського суспільства, реалізацію освітніх і виховних проектів. Частину коштів буде інвестовано на  ремонт тренінгового центру в селі Вишнівчик Львівської області.
На початок ініціативи організація налічувала 137 осередків, 5907 пластунів віком від 6 до 17 років і 1912 волонтерів. Найчисельніші осередки «Пласту» розташовані у Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській областях. У планах організації – аби у 2025 році чисельність пластунів зросла до 20 тисяч

Видатні пластуни:
Бандера Степан Андрійович
Гайда Павло Ігорович
Гавдида Іван Михайлович
Гаврилишин Богдан Дмитрович
Гузар Любомир
Ґудзяк Борис
Колесса Микола Філаретович
Кук Василь
Лебідь Микола
Логуш Юрій
Роман Воронка
Ростислав Волошин
Ребет Лев
Старосольський Юрій
Стефанишин-Пайпер Гайдемарі
Тисовський Олександр
Фіґоль Атанас
Франко Петро Іванович
Шухевич Роман
Черник Федір
Чмола Іван
Янішевський Василь
Квітка Цісик

Якщо вас зацікавила ця монографія, ласкаво просимо завітати до Канадсько – Українського Бібліотечного Центру за адресою: пр. Д.Яворницького,18, 2 поверх, к. 20



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар