Сторінки

пʼятницю, 26 квітня 2019 р.

На долоні історії

«Майстер і Маргарита». Михайло Опанасович Булгаков

«Будьте обережні зі своїми бажаннями - вони мають властивість збуватися»

Кожен з булгаковських персонажів - втілення важливих людських якостей. Майстер - це творець, Маргарита - символ жертовної любові, Воланд з його «різношерстою» свитою - «частина тієї сили, що вічно хоче зла та чинить благо».
Воланд - булгаковський сатана - особистість, запозичена з «Фауста» Гете. Михайло Опанасович зробив свого героя як би протилежністю Бога, необхідного для світової рівноваги. Основна його риса - справедливість, що протягнута через весь твір. Однак, в ньому немає милосердя або ж поблажливості. Він про все судить з точки зору вічності, змушуючи людей розкривати справжню свою сутність. Яскраво це показано у театрі Вар’єте, на сцені якого Воланд організовує сеанс чорної магії.
Майстер - головний герой роману, уособлення істини, чий роман про Понтія Пілата знаменує початок нової культурної епохи. Він протиставлений діяльності літераторів того часу (детальніше дізнаєтеся через тиждень). Його істина знаходиться в конфлікті з людською слабкістю. Це підтверджується тим, що Майстра ми зустрічаємо саме у психіатричній лікарні.
Маргарита, кохана Майстра і головна героїня твору, нагороджена, завдяки своїй відданості і жертовності, вічним притулком та спокоєм. Підтвердження цього – бал ста королів та шлях до вічного приюту. Вона - ідеал Булгакова, як у романі, так і в житті, бо ця жінка - прообраз дружини Михайла Опанасовича. Її образ надає роману ліричність і гуманізм, робить твір більш живим.
Іван Бездомний, він же Іван Миколайович Понирев, це надія автора на об'єктивний виклад історії, якого не буває. Початкові варіанти імені - Антоша Безродний, Іванушка Попов, Іванушка Безродний. Саме цей персонаж показує нам можливість переродження людини.

Через тиждень основна проблематика позачасного роману «Майстер і Маргарита».

Меликянц, Г.  Страсти по "Мастеру"(К истории публикации романа Михаила Булгакова) / Г. Меликянц // Культура. - 2003. - Ст. 14. - С. 14. 
https://obrazovaka.ru/sochinenie/master-i-margarita/ivan-bezdomnyy-harakteristika.html#ixzz5mCO1CsoH
https://goldlit.ru/bulgakov/1006-master-i-margarita-analiz



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар