Сторінки

вівторок, 10 листопада 2020 р.

Діалоги із мистецтвом

 Майже детектив

Цього року відбулась цікава подія у мистецькому світі – до України повернулась картина відомого українського радянського художника Михайла Микитовича Паніна (1877–1963) «Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною»

Ця подія беспосередньо пов'язана з нашим містом, з історією художнього життя краю. Справа в тому, що до Другої світової війни картина зберігалася в Дніпропетровському художньому музеї. Її передала Петербурзька академія мистецтв ще у 1914 році до фонду щойно заснованої Катеринославської картинної галереї.

Під час окупації 1941–1943 рр. фашисти пограбували колекцію музею, в тому числі забрали і роботу Паніна. В архіві музею зберігається розписка «пунктуального» німецького офіцера на прізвище Тац, який вилучив полотно і ще сім предметів мистецтва з фонду музею 17 липня 1942 року. Подальша доля цих мистецьких творів була невідомою, і музейники вважали їх втраченими назавжди.

Але несподіванно у 2017 році до галереї «Potomack Company» (США) звернулося подружжя Трейсі з Ріджфілда, штат Коннектікут, щоб виставити картину на аукціон. Тоді й з’ясувалось, що це полотно роботи Михайла Паніна, вивезене з окупованого Дніпропетровська. Родині Трейсі картина дісталася разом із будинком, який вони купили 30 років тому. Про першого власника відомо, що він емігрував до Америки зі Швейцарії одразу після війни.

 На картині зображені реальні історичні події лютого 1565 року, коли московський цар Іван Грозний виїздив із кремлівських воріт. Картина створена у 1911 році, й була вона дипломною роботою Михайла Микитовича. 

Цікавою є постать художника. Він народився 1877 року в Калузькій губернії (Росія), освіту здобував у академії мистецтв Санкт-Петербургу, навчався у Василя Савинського та Іллі Репіна. 1935 року переїхав до Дніпропетровська, де створив  художню студію, потім професійні художні курси. Згодом із цих об'єднань утворився художньо-педагогічний технікум, а з 1935 року – державне художнє училище. Михайло Панін став його першим директором. Художника вважають одним із засновників дніпропетровської живописної школи. Серед учнів Михайла Микитовича відомі художники Дніпра: Петро Магро, Михайло Кокін, Микола Родзін, Георгій Чернявський.

Усім зацікаленим раджу познайомитись з книгою Людмили Тверської «Михаил Панин», з якої ви дізнаєтесь більше про творчий і життєвий шлях художника і педагога. 

А що ж з картиною? Процес її повернення затягнувся майже на два роки. Було задіяно багато різних організацій з американської й української сторін, навіть Федеральне бюро розслідувань США. Дізнавшись про історію картини, почувши клопотання музейників, подружжя Габріела та Девід Трейсі, які мають уже поважний вік, зголосилися передати твір у дар українському народові.

Перевозили картину, а вона чималенька за розміром – 200 см х 300 см, у спеціальному дерев'яному контейнері, пароплавом через океан.

Зараз вона перебуває в Києві на реставрації. Після стількох поневірянь полотно, за аналізом фахівців, перебуває у жахливому стані. Структура крихка, пересушена, на тлі є плями, домальовки. Реставраторам судилася величезна копітка робота з відновлення картини. Але надія є. Після реставрації робота Михайла Паніна повернеться додому, до Дніпропетровського художнього музею. Чекаємо!


Світлана Пономаренко, завідувачка відділу документів із питань мистецтва





Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут 







 


Немає коментарів:

Дописати коментар