Сторінки

вівторок, 24 листопада 2020 р.

На долоні історії


 ДО 210-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ 

МИКОЛИ ІВАНОВИЧА ПИРОГОВА

Частина І

Пирогов Микола Іванович (13 (25) листопада 1810 – 23 листопада (5 грудня) 1881) — видатний хірург, анатом і педагог. Створив перший атлас топографічної анатомії людини, засновник військово-польової хірургії, започаткував використання анестезії при оперативних втручаннях. Доктор медицини, професор, член-кореспондент Санкт-Петербурзької академії наук, таємний радник.

В архіві ДОУНБ ім. Первоучителів слов'янських Кирила і Мефодія зберігається публікація талановитого бібліографа-краєзнавця Володимира Васильовича Пупченка «НЕОБЧНЫЙ ПОПЕЧИТЕЛЬ» («Днепр вечерний» від 13.01.1973 р.) про перебування видатного хірурга на Катеринославщині, яке залишило про себе доволі скупі та суперечливі відомості. Та у бібліотеках є цікаві джерела, і в них описується незвичайна прогресивна педагогічна діяльність М.І. Пирогова в нашому краї.

У той час все передове суспільство та різні версти населення із захопленням і надією зачитувались статтею Миколи Івановича «Вопросы жизни» (1856 р.) і позділяло та підтримувало його виступи проти обмеження прав на освіту за соціальним станом і національною ознакою, проти приниження людської гідності учнів і дикості тілесних покарань.

Безсумнівний інтерес в цьому плані являють спогади одного з місцевих вчителів – Коляновського (1883 р.), у той час учня Олександрівського повітового училища, пізніше – Катеринославської гімназії, а також спогади колег по педагогічній роботі.

Після закінчення Кримської війни в 1856 році Микола Іванович Пирогов був призначений попечителем Одеського навчального округу, до якого належали і навчальні заклади Катеринославщини. Нескінченною масою рухалися війська через губернію. Катеринослав, Олександрівськ, Нікополь та навіть деякі південні села скидалися  на великий лазарет, в якому перебували поранені герої Севастопольської оборони. Ім'я Пирогова серед них, та й серед населення, користувалося винятковою популярністю. 

Можна собі уявити, який переполох в Олександрівському повітовому училищі викликало повідомлення про приїзд піклувальника.

І як же були здивовані учні, коли до приїзду попечителя педагоги прийшли на уроки в звичайних, а не в парадних мундирах. Лише пізніше дізналися вони, що так вчинили за розпорядженням попечителя. Але ще більше здивував їх сам попечитель. Увійшов до класу, привітно вклонився учням, поцікавився у педагога, де він закінчував курс, якого змісту урок, послухав відповідь одного з кращих учнів, спеціально викликаного до дошки вчителем, і непомітно сам включився в проведення уроку:

– А чи вміють ваші учні вирішувати завдання усно, без дошки і крейди? – запитав він вчителя математики.

– Ні, я не практикував таким способом, – зніяковів учитель.

– А ось спробуймо разом, – запропонував Пирогов. 

І справа пішла вдало, і «ревізор» був задоволений, і обличчя вчителя сяяло.

А учні назавжди запам’ятали ці прості слова: "А ось спробуймо разом»…

Увечері Микола Іванович зібрав учителів у себе на квартирі, довго розмовляв із ними. Пізніше педагоги із захопленням і повагою згадували цю педагогічну нараду.

Далі буде.




Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар