Сторінки

середу, 4 листопада 2020 р.

Обличчя ріднокраю

1910-й рік в історії Катеринослава: Виставка та довкола неї (завершення)

Під назвою «Рідкісний феномен» місцева газета сповістила про народження «сіамських близнюків» у селянки с. Військове. Близнюки, що зрослися боками у стегнах, померли під час пологів. Лікар спромігся зберегти їхні тіла цілковито неушкодженими, препарував у спирті у великій скляній банці й передав на Виставку до відділу земської медицини, після чого їх мали передати до обласного музею.

26 вересня на кошти міста відкрилася 2-га класична гімназія. Цієї події досить довго очікували, оскільки перша гімназія була відкрита більш ніж 100 років тому, 1805 р. (тепер пр. Пушкіна, 75).

10 жовтня в Катеринославі відкрився Учительський інститут на розі Палацової площі та Архієрейської вулиці (тепер вул. 8 Березня і Дмитра Донцова, будинок зберігся).

27 жовтня до Катеринослава з Одеси прибув новий губернатор В.В. Якунін.

У листопаді встановлено пряме залізничне сполучення між Катеринославом і Москвою (до цього потяг ішов до Харкова, де була пересадка). У дорозі пасажири перебували 36 годин. Місця у вагонах 1-го і 2-го класів коштували 3 крб., у 3-му – 1 крб.

У Катеринославі утворилося нове кінне товариство. Ініціаторами й організаторами його стали М.К. Бабушкін і О.О. Гурєєв. У листопаді вони звернулися до міської управи із проханням про відведення землі під іподром.

28 листопада відбулося урочисте освячення будинку Працелюбства на розі вул. Керосинної та Церковного провулку (тепер вул. Леваневського). Чин освячення здійснив преосвященний Симеон, єпископ Катеринославський і Таганрозький, який і завідував будинком. Мета Будинку – надати роботу хворим, фізично слабким, безробітним, бездомним людям.

30 грудня відбулось освячення лікарні Червоного Хреста по вул. Первозванівській (тепер вул. Короленка, перша міська лікарня).

У грудні лідером фракції партії «октябристов» у III Державній Думі обрано нашого земляка, колишнього голову Катеринославської губернської земської управи М.В. Родзянка.

Орденом св. Анни нагороджений І.Я. Езау, колишній міський голова Катеринослава, інженер-технолог.

Напередодні Нового, 1911 року, до Катеринослава вперше привезли з Сибіру охолоджених поросят, тетеруків, зайців, гусей, індичок. Усе це можна було придбати на Озерному базарі. Магазини навперейми пропонували свої товари і послуги: американські та німецькі грамофони і платівки, наймодніші шиньйони (в салоні «Шантеклер»), «Березову воду» для волосся, готовий одяг у магазині В. Шульмана, каву «Здоровье» у Марії Годзелинської, какао «Товариства Абрикосова А.И., Москва». Взуття пропонувала фірма «Треугольник» Російсько-американського товариства. «Спотикач», нову Полтавську «Варенуху» і нову гірку горілку «Дика вишня» пропонувала торгова марка «Шустов». Магазин жіночого одягу «Лувр» оголосив розпродаж товарів – спідниці можна було купити за 3 крб., сукню – за 6, кофту – за 1,5. Взуттєвий магазин «Выгода» пропонував придбати чоловічі черевики від 3 до 5,50 крб., а жіночі – від 2,45 до 4,25 крб. за пару.

Поліцейська рубрика «Події» констатує значну кількість нещасних випадків, самогубств, пожеж, автомобільних катастроф, крадіжок, убивств тощо, які відбувалися у місті та губернії майже щорічно.

Таким насиченим подіями, в першу чергу добрими та цікавими, було життя нашого міста сто десять років тому.

Валентина Лазебник

Моє Придніпров’я. Календар пам’ятних дат Дніпропетровської області на 2010 рік : бібліогр. видання / упоряд. І. Голуб.– Дніпропетровськ : ДОУНБ, 2009.– 294 с.




Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар