Сторінки

пʼятницю, 6 вересня 2019 р.

На долоні історії

Макс Фрай. Розкриваємо секрети.

Загадкова фігура Макса Фрая довгий час викликала багато питань та суперечок. Шанувальники зачитувалися серією «Лабіринти Єхо», але не здогадувалися, хто пише під маскою сера Макса. Лише в 2001-му році завіса таємниці спала, розкривши справжні імена авторів. Під псевдонімом іноземця ховалася сімейна пара художників - Світлана Мартинчик та Ігор Стьопін. Надалі, Світлана продовжила письменницьку діяльність самостійно.
А почалося все у славному місті Одеса. Можливо, саме тому книги насичені настільки легкими і точними жартами. Адже не дарма це місто-герой вважається столицею гумору. Саме там пройшла юність письменників. Дитячі ж роки Мартинчик провела в Німеччині, де служив її батько будучи членом військового оркестру. Закінчивши школу, пішла вчитися на філолога в Одеський державний університет. Покинувши навчання після 3-го курсу, зайнялася мистецтвом.
У 1986 році Світлана познайомилася з художником, музикантом, засновником панк-шансон-групи "Клуб сумовитих вулиць" Ігорем Стьопіним, який став другом, однодумцем, а згодом й чоловіком.
Пара перетворилася у творчий дует. З кінця 1980-х років разом ліпили з пластиліну вигадані світи у всесвіті Хомана, що живуть по давнім законам. Майже 7 років кропіткої роботи без мети виставити творіння на публіку. Однак, в 1992 році, за пропозицією приятеля Марата Гельмана, вони влаштували виставку, яка викликала шалений інтерес у країнах Європи та США.
В цей же час прийшла ідея помістити в створений ними світ своє альтер-его. Так народився задум книги і персонаж чужака, закинути в лабіринти інших світів.

Далі буде.

http://max-frei.net/
https://24smi.org/celebrity/100460-maks-frai.html
https://fantlab.ru/autor98
Башкатова, Анастасия. 
Играй как Фрай / А. Башкатова. - (Литературная критика. Писатель-пазл) // Октябрь. - 2010. - N 12. - С. 160-163.
Маркова, Дарья. 
ФРАМ from Фрай / Дарья Маркова. - (Наблюдатель) (Книжные серии) // Знамя. - 2008. - N 7. - С. 212-216.



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар