Сторінки

середу, 18 вересня 2019 р.

Портрет в бібліотечному інтер'єрі

Тетяна Мищенко: людина-свято

Тетяна Миколаївна Мищенко – завідуюча одним із найбільш серйозних відділів наукової бібліотеки – патентно-технічним. Та незважаючи на серйозність посади, її ім’я викликає у всіх радісну посмішку. Доброзичливість, привітність, душевна щедрість нашої пані Тетяни не мають меж. Завжди усміхнена, готова до вирішення будь-якої проблеми, енергійна, виважена, вона наповнює бібліотечний простір позитивною енергією, радістю, легкістю і впевненістю: все буде гаразд!
Тетяна Миколаївна – філолог за освітою. В бібліотечну професію прийшла одразу ж після школи, коли тільки-но  вступила до університету.  Перші бібліотечні кроки робила в бібліотеці ДДУ. Мабуть, це природно, бо саме тут  тривалий час працювала її мама. А потім самостійне професійне життя продовжилося в обласній науковій бібліотеці, в  патентно-технічному відділі. 
Особисті справи, отримання освіти коригували життя по-своєму: довелося піти з бібліотеки й працювати вихователем, методистом у дитячому комбінаті, вчителем у школі. 
У 1996 році  закінчилася дванадцятирічна перерва поза «научкою», і Тетяна Миколаївна знов у нас, вже на посаді завідуючої відділом.  За справу взялася легко, із задоволенням. Якщо й хвилювалася, то вміло приховувала свої почуття. Відділ їй дістався складний: майже два мільйони фонду, ще й якого! Патенти, стандарти, промислові зразки і товарні знаки, періодика, інформаційні видання, книги… Особлива класифікація, особливий облік фонду. І читачі теж особливі! Відділ більш схожий на центр науково-технічної інформації. Тому необхідні були спеціальні знання, які вона отримала,  закінчивши курс патентно-економічного факультету Дніпропетровського Центру технічної творчості та патентознавства за спеціальністю  економіст-патентознавець. 
Початок двотисячних років – шалений час змін в економіці, політиці, організації праці. Тетяна Миколаївна очолила впровадження інформаційних технологій у роботу відділу. Вперше бібліотека придбала електронні бази реферативної та патентної інформації для  відділу, яким вона керувала. Спочатку Тетяна Миколаївна розбиралася у новаціях як користувач, а потім навчала співробітників і читачів. Освоювала разом із своїм рідним колективом програму ІРБІС, разом навчалися всім інтернетівським премудростям!
З часом  захопилася й бібліографією: відділ  розпочав серію покажчиків «Вчені Дніпропетровщини», присвячених відомим особистостям, знаменитим вченим-винахідникам, читачам відділу,  які стали  активними помічниками бібліотекарів.
Тетяна Миколаївна продовжила традицію партнерства з патентними повіреними України, які проводять безкоштовні консультації для читачів патентно-технічного відділу з питань інтелектуальної власності. Вона організувала кілька читацьких об’єднань у партнерстві з промисловими підприємствами, постійно ініціює інформаційно-освітні проекти, успішно проводить роботу з інформаційної підтримки студентів, для яких відділ став своєрідним майданчиком для виконання практичних робіт із пошуку патентної інформації. 
Науково-технічна інтелігенція – основна соціально-професійна група, яка представляє читачів патентно-технічного відділу. Тому пані Тетяна організовує роботу так, щоб врахувати всі їх професійні запити. Це стосується як формування фонду, так і форм обслуговування. Останнім часом для них створюються та передплачуються електронні бази, організовуються нові зручні простори для роботи: коворкінг-центр, електронна читальна зала, проводяться традиційні «дні спеціалістів».
Можливо, легкий креативний характер Тетяни Миколаївни сприяв успішній реалізації  незвичайних для відділу напрямків роботи: вже кілька років тут працює освітній проект «Золотий вік», де навчають представників науково-технічної інтелігенції  старшого віку основам комп’ютерної грамотності. Такою ж незвичайною є традиція проводити тематичні зустрічі з читачами-науковцями, на яких вони представляють свою аматорську літературну творчість. Неформальні зустрічі читачів у патентно-технічному відділі створили особливу атмосферу довіри й дружніх стосунків. Саме такі відносини сприяли неформальній взаємодії   користувачів та бібліотекарів: за ініціативи одного з винахідників – читача відділу, створилася спільна  команда, яка бере участь в іграх «Що? Де? Коли?». 
Організувати творчу команду із співробітників відділу, створити для читачів довірчу атмосферу, яка надихає на творчу співпрацю,  може неординарна людина щедрої душі, що любить справу, якою займається.  Як у неї це виходить? Відповідь знаходимо на сторінках видання бібліотеки (2004 рік) «Бібліотека і особистість», де Тетяна Миколаївна говорить про своє ставлення до роботи в патентно-технічному відділі: «Іноді я навіть не можу назвати це роботою, настільки все це подобається …».



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар