Сторінки

пʼятницю, 13 вересня 2019 р.

На долоні історії

Макс Фрай. Розкриваємо секрети.
(продовження)

З появою першої книги у 1996 році її творці не замислювалися про популярність і комерційний успіх. Сімейна пара просто записувала веселу історію, і коли рукопис був закінчений, показала його приятелеві, який працював у видавництві. Несподівано для Мартинчиків той з ентузіазмом сприйняв твір.
Пізніше письменниця розповіла, що ідея книги зародилася абсолютно випадково і спочатку мала стати основою лише для однієї повісті. Але за допомогою Стьопіна перетворилася в багаторівневий проект.
Коли постало питання, під яким авторством вийде книга, само собою виникло ім'я Макса Фрая - героя, від імені якого ведеться розповідь. Так вийшло, що автори залишилися за кадром.
В інтерв'ю Лінор Горалик, Світлана зізналася, що «... рішення писати від імені головного героя було дуже вдалою творчою знахідкою: біографія автора, докладно викладається ним же самим в досить цікавій манері, додало книзі шарму та загадковості».
Прізвища сімейної пари були прописані в авторських правах зі знаком копірайту, тому деякі читачі могли здогадуватися, хто стоїть за загадковим псевдонімом. Але більшою мірою підозрювали Ігоря, хоча той текстів не писав. Він брав активну участь в розробці географії світу Ехо, його фантастичних законів, особливостей персонажів та їх імен.
У 2004 році сім'я переїхала жити в Латвію, оселилася у Вільнюсі і продовжила творити. На серії «Лабіринти Ехо» вони не зупинилися. Так з'явилися серії «Хроніки Ехо», «Сновидіння Ехо», цикли «Мій Раґнарок», «Енциклопедія міфів», а також літературний проект видавництва «Амфора» і Макса Фрая «Фрам».
Через тиждень розкриємо чому автори узяли саме цей псевдонім і чому вони не вважають його своїм? Ким бачать себе Світлана та Ігор по відношенню до Макса Фрая? Читайте наступної п’ятниці. 
Далі буде.
http://max-frei.net/
https://24smi.org/celebrity/100460-maks-frai.html
https://fantlab.ru/autor98
Башкатова, Анастасия. 
Играй как Фрай / А. Башкатова. - (Литературная критика. Писатель-пазл) // Октябрь. - 2010. - N 12. - С. 160-163.
Маркова, Дарья. 
ФРАМ from Фрай / Дарья Маркова. - (Наблюдатель) (Книжные серии) // Знамя. - 2008. - N 7. - С. 212-216.



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар