Сторінки

вівторок, 19 березня 2019 р.

Обличчя ріднокраю

Піонер  українського  кіно 
Данило Сахненко
(продовження)

ЧИ ДОПОМАГАВ ЯВОРНИЦЬКИЙ ТВОРЦЯМ ФІЛЬМУ?

В одних випадках ми зустрічаємо інформацію про те, що велику допомогу в підготовці фільмів Сахненко одержав від директора місцевого історичного музею, залюбленого в запорозьке козацтво Дмитра Івановича Яворницкого (1855–1940). Про це, зокрема, йдеться в статті Івана Шаповала «Кіно про запорожців» у журналі «Борисфен» (1995, № 9). Яворницький нібито спершу намовив Сахненка зняти вистави театру корифеїв, потім виступив автором самої ідеї історичного фільму запорозької тематики, охоче поділився з режисером і оператором зразками стародавнього одягу, начиння, зброї, які відтворювали колорит епохи, допоміг своїми порадами й консультаціями. Мало того: Яворницький нібито відвів Сахненка до місцевого українського мільйонера і колекціонера Володимира Хрінникова, аби той позичив колекційне вбрання і зброю для зйомок... Автор статті мав дві зустрічі з А. Кордюмом у його помешканні на Хрещатику і посилається на розказане йому А. Кордюмом. Дивно лише, чому сам А. Кордюм надто скупо згадав Яворницького, розповідаючи про Сахненка. Через це нарис «Кіно про запорожців» ми змушені розглядати скорше як художній твір, який не має посилань на документальні джерела.
Висновок: Яворницький на нашу думку міг консультувати авторів першого українського фільму, але, напевне, робив він це безкорисливо і не прагнув до зайвого галасу навколо свого імені. «Ходили чутки, ніби задовго до зйомок Данило (Сахненко) ходив за консультацією до організатора Українського історичного музею, відомого катеринославського професора Яворницького, згадував А. Кордюм, і ніби той під час розмови написав схему майбутнього сценаріуса. Але коли на афішах з’явилося прізвище консультанта, він категорично запротестував, і акціонерам довелося віддрукувати нову партію рекламних афіш». (Кордюм Андрій. З кінострічки життя // «Мистецтво», 1969, №4, липень-серпень, С. 17). Таким чином сам А. Кордюм по суті спростував чутки ніби Сахненко ходив за консультацією до Яворницького. Зрештою, питання це остаточно не розв’язано.

(Далі буде).

Микола Чабан
Чабан, М. Піонер українського кіно Данило Сахненко [Текст] / Микола Чабан.– Дніпропетровськ: ДОУНБ, 2010. – 60 с. (Сер. «Кіномитці Придніпров’я»)



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах:  Facebook  Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар