Сторінки

пʼятницю, 22 березня 2019 р.

На долоні історії

Шарль Бодлер. Один із «проклятих поетів»

Життя і творчість видатного французького поета доволі своєрідні, а для часів його діяльності - навіть бунтарські. Знайомство з біографією  розкриває лише легенди про Бодлера як особистості - то нервово-жовчної, то ніжно- мрійливої.
Народився Шарль П’єр Бодлер 9 квітня 1821 року в Парижі у родині сенатора та художника Жозефа Франсуа Бодлера, який в епоху Наполеона став членом парламенту. Прізвище войовниче, чи не так? Адже "бодлер" перекладається як «двосічний ніж».
Батько помер, коли хлопцю виповнилось 6 років, адже був старший за свою дружину Кароліну Аршанбо-Дефаі більш ніж на 30. Можливо, він єдиний, хто щиро любив хлопчика. Після його смерті, Шарль був приречений на нерозуміння і самотність, навіть у колі рідних людей. Рік потому, молода вдова вийшла заміж за командира батальйону Жана Опіка, згодом генерала, французького посла в Іспанії і сенатора. Відносини з вітчимом у нашого героя не склалися з самого початку. Щоб приборкати жвавий характер, Шарля відправили у Ліон, в інтернат при Королівському коледжі. Після той продовжує навчання в Ліонському Королівському та Паризькому коледжах Святого Людовіка. Правда, з останнього Бодлера з ганьбою виключили на останньому курсі через систематичні прогули.
У виховних цілях, у травні 1841 року, батьки відправили нашого героя в подорож до Індії, щоб він «позбувся від негативного впливу» кола богеми Латинського кварталу, в якому майбутній поет підчепив «хворобу Купідона». Всього два місяці насолоди в Індії, але відбиток чужої країни залишився назавжди у його душі та поезії. Через рік Бодлер дебютував у колективній збірці «Вірші». Коли Шарль досяг повноліття і вступив у володіння спадщиною, яке становило близько 75 тисяч франків у квітні 1842, він став світським денді. Вже до 1844 року поет розтратив половину капіталу, тому родина вважала розумним встановити судову опіку над грошима, що залишилися. Бодлер був глибоко ображений поведінкою матері, яка зазіхнула на його свободу. Так розпочався творчий шлях героя. Його перші вірші («Малабарська дівчина», «Дама креолка», «Дон Жуан у пеклі») були надруковані в журналі «Артист» за 1843-1844 роки. Опісля - написано ряд статей, присвячений живопису Ежена Делакруа и Жака-Луї Давида. А через кілька років світ побачила збірка «Штучний рай», що оповідала про вплив наркотичних речовин на життя і творчість. Саме в ту годину Бодлер зближується з молодими поетами и художниками романтично-бунтівного напряму - "поколінням молодим, серйозним, іронічним й загрозливим", як характеризував його сам Шарль. Бунтівники висміювали у своїх творах "господарів життя" - ситих й вдоволених буржуа, дріб'язкове та меркантильне середовище, співчували приниженому люду.
У цьому суспільстві сформувалася яскрава антибуржуазність - одна з ґрунтовних рис світогляду й творчості Бодлера. Отож, для нього було цілком природньо взяті участь у Червневій революції 1848 року. Однак, після грудневого перевороту 1851 року, що скасував Францію як республіку, поет відчув огиду до політики і повністю втратив до неї інтерес.

Наступного тижня дізнаєтесь про долю найвідомішої збірки поета «Квіти зла», про людей і місця, що вплинули на його  творчий шлях, поговоримо ми й  про історії кохання й смерті Шарля Бодлера.


Ніколенко, Ольга Миколаївна. 
Поезія французького символізму. Шарль Бодлер, Поль Верлен, Артюр Рембо [Текст] : посібник для вчителя / О. М.Ніколенко. - Харків : Веста ; Харків : Ранок, 2003. - 142 с.


Привалова, Людмила Петрівна. 
Художній світ поезії французького символізму [Текст] : навч. посібник / Л. П. Привалова ; Дніпропетр. нац. ун-т ім. Олеся Гончара, Ф-т укр. й інозем. філології та мистецтвознав. - Дн-ськ : Пороги, 2010. - 141 с.

https://24smi.org/celebrity/5373-sharl-bodler.html
https://dovidka.biz.ua/bodler-biografiya-skorocheno/
http://md-eksperiment.org/post/20181107-sovremennaya-kritika-o-bodlere
https://www.ukrlib.com.ua/bio-zl/printit.php?tid=4249



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар