Сторінки

пʼятницю, 29 березня 2019 р.

На долоні історії

Шарль Бодлер. Один із «проклятих поетів»

Майже 17 років життя наш герой присвятив перекладу на французьку мову творів Едгара По, якого вважав своїм духовним братом, видав дві книги, присвячені його творчості та кілька критичних статей в 1852-1865 роках.
У 1857 році вийшла найвідоміша поетична збірка Шарля Бодлера «Квіти зла» («Fleurs du mal»), що стала предтечою декадентства. Вона шокувала публіку настільки, що цензори оштрафували поета у триста франків і змусили прибрати зі збірки шість найбільш «непристойних» віршів. Тоді він звернувся до критики, і на цій ниві швидко домігся успіху й визнання. Друге видання «Квітів зла» доповнене тридцятьма двома творами (1861) і розділене на шість «глав». У першій і найдовшою частині «Сплін та Ідеал» душу нашого героя роздирають протиборчі сили: він підносить молитву Богу (духовне начало) і Сатані (тваринний початок) в марному прагненні знайти внутрішню єдність. Фактично, цикл створювався та перевидавався на протязі життя, і увібрав усе найкраще з поетичної доробки автора.
У 1844 році Шарль познайомився з акторкою Жанною Дюваль, його музою. Він присвятив їй безліч творів: «Шевелюра», «Балкон», «Танцююча змія». Але сім'я Бодлера не прийняла дівчину. Мати зробила все, щоб розлучити їх. У 1852 році, залишившись на деякий час  без тої, яка ледь не довела його до самогубства своїми витівками і невірністю, герой вступив у платонічний зв'язок з Аполлоном Сабатье - колишньої натурницею і подругою багатьох художників. Однак, Дюваль повернулася і була з поетом до останніх хвилин життя.
1865 року Шарль приїздить до Бельгії, аби прочитати курс лекцій та домовитись про видання своїх творів. Утім, поїздка виявилася невдалою, що й  стало основою для циклу поезій «Диво Бельгії». Через рік світ побачив збірку «Уламки», складену з вилучених із «Квітів зла» віршів. Паралельно виходять «Нові квіти зла». Всі перевидання «Квітів» повністю або частково заборонили. Майже сто років потому їх було повністю реабілітовано. 
Того ж року наш герой тяжко захворів - розпусна молодість дає про себе знати. Поет рік намагався боротися за своє здоров’я,  однак, у паризькій лікарні для душевнохворих, 31 серпня 1867 року, Шарль П’єр Бодлер йде з життя. 
Герой вірив, що його твори залишать слід у людській пам'яті. Так і сталося. Багато письменників у майбутньому назвуть його вчителем -  Поль Верлен, Артюр Рембо, Марсель Пруст, Райнер Марія Рільке, Томас Еліот, Валерій Брюсов тощо. Він став одним з перших, чиє ім’я вкаже Верлен у циклі статей про знедолених і невизнаних творців «Прокляті поети».

http://md-eksperiment.org/post/20181107-sovremennaya-kritika-o-bodlere
https://dovidka.biz.ua/bodler-biografiya-skorocheno/
https://www.ukrlib.com.ua/bio-zl/printit.php?tid=4249
https://24smi.org/celebrity/5373-sharl-bodler.html

1537704кп мп 
Привалова, Людмила Петрівна. 
Художній світ поезії французького символізму [Текст] : навч. посібник / Л. П. Привалова ; Дніпропетр. нац. ун-т ім. Олеся Гончара, Ф-т укр. й інозем. філології та мистецтвознав. - Дн-ськ : Пороги, 2010. - 141 с.

Ф1436476кп чз 
Ніколенко, Ольга Миколаївна. 
Поезія французького символізму. Шарль Бодлер, Поль Верлен, Артюр Рембо [Текст] : посібник для вчителя / О. М.Ніколенко. - Харків : Веста ; Харків : Ранок, 2003. - 142 с.



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар